Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Ο Δικός μας Δημήτρης Μητροπάνος


Συνάντηση φίλων και συμμαθητών αυτή την Πέμπτη

2 Απριλίου 8.30 μ.μ. στην Καφετέρια Παζαίτη της Αγίας Μονής Τρικάλων(Κεντρική Πλατεία).

Ο Δημήτρης Μητροπάνος Γεννήθηκε τον Απρίλη του 1948 στην βλάχικη (και όχι μόνο) συνοικία των Σαμαριναίων της Αγίας Μονής Τρικάλων. Μια συνοικία που δοκιμάστηκε πάρα πολύ τα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής και πολλοί κάτοικοί της έγραψαν λαμπρές σελίδες ηρωισμού και Αντίστασης κατά των Γερμανών.

Τα δύσκολα πέτρινα χρόνια που ακολούθησαν μετά το 1945 δημιούργησε νέα θύματα διότι πολλοί αναγκάστηκαν να αυτοεξοριστούν μετά την έκβαση του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε. Ανάμεσα σ΄αυτούς ήταν και ο πατέρας του Δημήτρη Μητροπάνου και πολλών άλλων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης της Αγίας Μονής.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε αργότερα στα 28 του χρόνια, καθώς διωκόταν ακόμη για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Αλλά η συνοικία μας η Αγία Μονή, εκείνα τα χρόνια των παιδικών μας χρόνων ήταν ένα μεγάλο σπίτι. Μια μεγάλη αγκαλιά για όλα τα παιδιά.

Σε καμιά ξεχωριστή Αυλή δεν αισθανόμασταν ξένοι σαν παιδιά. Όλες οι αυλές ήταν αυλές του σπιτιού μας. Η συνοικία μας ήταν ένα μεγάλο σπίτι με μια μεγάλη ΑΥΛΗ. Έτσι μεγάλωσε η γενιά μας, η γενιά του Δημήτρη Μητροπάνου και ίσως ήταν η τελευταία γενιά που μεγάλωσε μ΄αυτόν τον τρόπο.

Αυτό το αίσθημα δεν μπόρεσε να μας το κλέψει κανείς, όπως για παράδειγμα μας έχουν κλέψει τους χώρους των παιδικών παιχνιδιών, τις αλάνες μας, τα ποτάμια μας, που τα είχαμε μετατρέψει σε χώρους κολύμβησης, ψαρότοπους, γήπεδα, χώροι ατέλειωτων καντάδων και τραγουδιών κ.α.

Τον Τρικαλινό μεγάλο Τραγουδιστή με το εξαίρετο ήθος θέλουμε να τιμήσουμε μ΄αυτή τη πρώτη συνάντησή μας εμείς οι παιδικοί φίλοι και συμμαθητές του 7ου Δημοτικού σχολείου της Αγίας που γεννηθήκαμε εκείνα τα δύσκολα χρόνια 1945-1949 και ενώσαμε με τον Δημήτρη Μητροπάνο τις φωνές μας. Καλούμε όλους τους φίλους του Δημήτρη Μητροπάνου και των φίλων των τραγουδιών του να τον τιμήσουν με την παρουσία τους την ερχόμενη Πέμπτη 2 Απριλίου στην Καφετερία του Δημήτρη Παζαίτη από τις 8.30 μ.μ. http://filoimitropanou.blogspot.com/

Φίλοι Δημήτρη Μητροπάνου