Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Παρουσίαση βιβλίου


7 Απριλίου (αύριοΤρίτη) 19.30

στο Βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος


Το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος και οι εκδόσεις «Αγαπώ την Πόλιν» διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου : «Ο Ασκληπιός. Ο Σωτήρας του Κόσμου» του συγγραφέα Βασίλη Πάνου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κος Κώστας Παπαστεργίου πρώην Δήμαρχος Τρικάλων και ο κος Σάκης Παπαδόπουλος ιατρός

Πρόκειται για ένα βιβλίο που μας δίνει μια άλλη εικόνα για αυτόν τον Ιδιαίτερο θεό των Ελλήνων. Το θεό της Υγείας και της Ειρήνης, τον Σωτήρα του κόσμου, όπως τον αποκαλεί ο συγγραφέας και μας υπενθυμίζει πως παρ΄όλο τον πλούτο των αρχαιολογικών μνημείων-ευρημάτων του Ασκληπιού που υπάρχουν σ΄όλο τον κόσμο στην Ελλάδα η λαίλαπα της “Αντιπαροχής” των ελληνικών πόλεων έχει καταστρέψει πολλά σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, και είναι η αιτία της μη αποκάλυψης ακόμη του Επιφανέστατου Ασκληπιείου της Αρχαίας Τρίκκης. Παράλληλα μας δίνει ένα φωτογραφικό πανόραμα από τα εκατοντάδες αρχαιολογικά ευρήματα-μνημεία που φανερώνουν τη μεγαλειώδη πορεία του Ασκληπιού και των Ασκληπιείων σ΄όλο τον κόσμο.

Ο Ασκληπιός, μας λέει το βιβλίο, λατρευόταν παντού και οι Ασκληπιάδες, οι Υιοί του Ασκληπιού από την Τρίκκη, ταξίδευαν σ΄όλες τις χώρες και μετέφεραν το ευαγγέλιο της σωτηρίας, της καλής υγείας, της χαράς και της ευτυχίας ιδρύοντας εκατοντάδες ναούς-εκκλησίες κι ιαματικές πολιτείες. Περίπου 300 Ασκληπιεία αποκαλύφτηκαν μέχρι σήμερα και συνεχώς ανακαλύπτονται καινούργια, από τη μεγάλη θεραπευτική επανάσταση που ξεκίνησε από τη φαρμακευτική εμπειρική γνώση των γηγενών κατοίκων της Τρίκκης, των Πελασγών της Θεσσαλίας πριν από 3.000 χρόνια π.Χ., την εποχή της πρώτης αθωότητας και του χαμένου Παραδείσου.

Ο Συγγραφέας μας ξεναγεί στα μεγαλύτερα ασκληπιεία της Ελλάδος και μας αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά εκείνα που έκαναν χιλιάδες προσκυνητές να ρέουν και να αναζητούν όχι απλά την θεραπεία , αλλά την ολοκληρωτική σωτηρία της ψυχής, του σώματος και του πνεύματος τους. Σαν επίλογο του βιβλίου τελευταίο σταθμό αφήνει το άγαλμα του Ασκληπιού στην Κεντρική Πλατεία των Τρικάλων που σιωπηρό αγναντεύει το Ληθαίο Ποταμό και αναζητεί τις εικόνες ενός ενδόξου μεγαλείου της πόλης και ενός μεγάλου Τρικκαίου πολιτισμού που ανέδειξε την αρχαία Τρίκκη πρωτεύουσα της θεραπευτικής και ιατρικής τέχνης.

Ο Βασίλης Πάνος γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε δημοσιογραφία. Υπήρξε εκδότης των περιοδικών «Τροχός» 1983 και «Τρικαλινή Έκφραση» το 1994. Εξέδωσε το «Φύλλο της Δευτέρας» (Δεκαπενθήμερη εφημερίδα) 1984. Είναι Συνεργάτης περιοδικών και εφημερίδων με άρθρα, ευθυμογραφήματα και μελέτες, παρουσίαση βιβλίου, θεάτρου κ.α.. Δραστηριοποιείται σε κινήσεις κοινωνικής, οικολογικής και πολιτιστικής παρέμβασης όπως : «Φίλοι του Ποδηλάτου» «Φίλοι των ελληνικών ποταμών», «Πεζή» «Ερασιτέχνες ψαράδες», «Περιβαλλοντολογική ομάδα Κιβωτός» «Άσκληπιάδες», «Άγιος Ασκληπιός» κ.α. Από τον Μάιο το 2004-200 εκδίδει το ηλεκτρονικό περιοδικό «Αγαπώ την Πόλιν», (περιοδικό Σάτιρας και πολιτιστικού προβληματισμού). Έργα του ιδίου: «23 Αυγούστου 1881 ΤΡΙΚΑΛΑ το χρονικό της προσάρτησης». 2005. Η Απελευθέρωση της Θεσσαλίας 1881-μύθος ή πραγματικότητα» 2005. «Ο άνθρωπος που νίκησε το καρκίνο» 2006 «Η Πόλη του Θεού» μυθιστόρημα.2006. «Ο Ασκληπιός ο Σωτήρας του Κόσμο» 2007. «Από τον Σωτήρα Ασκληπιό στον Άγιο Ασκληπιό». 2008. «Το Ποτάμι της Οργής 1907 η Πλημμύρα του Ληθαίου» 2008.