Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

΄Η ο δρόμος είναι στραβός ή εμείς κυκλοφορούμε στραβά!

Το Κυκλοφοριακό χάος, ο Σύγχρονος Μινώταυρος των ελληνικών δρόμων

Δεν υπάρχει δυστυχώς κανένας κυκλοφοριακός σχεδιασμός που να εξασφαλίζει την ομαλή και ασφαλή μετακίνηση τόσο των πεζών ποδηλατιστών όσο και πάσης φύσεως μηχανών και αυτοκινήτων. Φτιάξαμε πόλεις με κίνητρο να καταστρατηγήσουμε κάθε σπιθαμή γης και μια πολιτεία-Δήμος προκειμένου να αντλεί όλα αυτά τα χρόνια ψήφους, να κλείνει συνεχώς τα μάτια σε κάθε σωστό κυκλοφοριακό σχεδιασμό που πρέπει να διέπει μια σύγχρονη πόλη και καταγίνεται σε μικροεξυπηρετήσεις που ικανοποιούν το ιδιωτικό συμφέρον –συνήθως σε γη- και αδιαφορεί για το γενικότερο συμφέρον το πολιτών.

Αυτό είναι το πρόβλημα, αλλά για να λυθεί αυτό το πρόβλημα και τόσα άλλα μέσα στην πόλη, πρέπει να συμβάλουν και οι πολίτες με τη συμπεριφορά τους. Δηλαδή, τη Δημοτική Αρχή και τους δημοτικούς συμβούλους που ψηφίζουνε να μην τους βλέπουνε μόνο για να ικανοποιήσουν το δικό τους οικοπεδάκι ή «προβληματάκι» ή πως θα βρουν μια θέση στο δήμο το παιδί τους, γλείφοντας πατόκορφα - όποιον της εξουσίας - βρουν μπροστά τους και να αδιαφορούν για όλα τ΄άλλα.

Γιατί μπορεί να έχουν και να βρουν το «μέσον» και να λύσουν το όποιο προβληματάκι τους αλλά να ξέρουν ότι στο παραπάνω στενό, στον παραπάνω δρόμο κάποιος θα το πληρώσει όλο αυτό το κυκλοφοριακό αλαλούμ με το οποίο κτίζεται η πόλη.

Το βασικό μέλημα μιας Δημοτικής αρχής είναι η Πολεοδομία. Αυτή όμως η υπηρεσία στην Ελλάδα σύμφωνα με όλες τις στατιστικές υπηρεσίες είναι η πιο αμαρτωλή και η πιο σκανδαλώδης δημόσια υπηρεσία. Για αυτό το λόγο δεν έχουμε αφήσει άνετους δρόμους, άνετα πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους, σημάνσεις κανονικές και τόσα άλλα που διέπουν μια κανονική πόλη πολιτών. Ανταυτού χτίσε, χτίσε, χτίσε αν μπορείς και πάνω σε δρόμους στα πεζοδρόμια στα ρέματα, στους λόφους και πάνω στις θάλασσες και στους ποταμούς.