Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Ο Ασκληπιός Ο Σωτήρας του Κόσμου επισκέφτηκε τα Τρίκαλα.



Την παγκόσμια μέρα υγείας 7/4/ διάλεξε ο Ασκληπιός ο Σωτήρας του Κόσμου να επισκεφτεί τα Τρίκαλα.


Χθες βράδυ στο Βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος στην παρουσίαση του Βιβλίου του Βασίλη Πάνου "Ο Ασκληπιός. O Σωτήρας του κόσμου" ξαναβρήκε μια θέση στην συνείδηση πολλών Τρικαλινών που είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν αυτή τη τόση ενδιαφέρουσα συζήτηση –παρουσίαση στη κατάμεστη αίθουσα του βιβλιοπωλείου Τσιοπελάκου

Συγκεκριμένα την εκδήλωση άνοιξε ο Κωνσταντίνος Τσιοπελάκος ο οποίος παρουσίασε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης οι οποίοι λίγο αργότερα πήραν το λόγο. Η Αρετή Πάνου υπεύθυνη των εκδόσεων «Αγαπώ την Πόλιν» αναφέρθηκε στις εκδόσεις «Αγαπώ την Πόλιν» και στη συνέχεια ακολούθησε ένα μικρό βιογραφικό για τον συγγραφέα και αμέσως μετά πήραν το λόγο οι ομιλητές του βιβλίου.

Πρώτος ομιλητής ο Σάκης Παπαδόπουλος ιατρός και επικεφαλής της αυτοδιοικητικής νομαρχιακής αντιπολίτευσης μεταξύ άλλων επισήμανε εκείνα τα χαρακτηριστικά σημεία που κάνουν αυτό το βιβλίο να έχει ξεχωριστή σπουδαιότητα για τα Τρίκαλα και όχι μόνο, τόνισε το μεγάλο χρέος που έχει η πόλη απέναντι σ΄αυτόν το μεγάλο Σωτήρα του κόσμου που άλλαξε όλη τη φαρμακευτική και ιατρική αντίληψη και στη συνέχεια προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως το Νοσοκομείο Τρικάλων να μετονομαστεί σε Ασκληπιείο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, να θεσπιστούν Γιορτές Ασκληπιείων και ότι προτίθεται να φέρει το θέμα στο Νομαρχιακό συμβούλιο και σε άλλες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να τιμήσουμε αυτόν το μεγάλο γιατρό του κόσμου. Το έργο του Ασκληπιού είναι τεράστιο, αλλά η βιβλιογραφία στην Ελλάδα μικρή.

Ο κ. Κωστας Παπαστεργίου πρώην δήμαρχος Τρικάλων ανέλυσε και εκείνος πολλά εδάφια του βιβλίου τονίζοντας ιδιαίτερα το φωτογραφικό υλικό του βιβλίου το οποίο δίνει πλήρη εικόνα του έργου του Ασκληπιού και πολλά σημεία αναφοράς στο βιβλίο που το κάνει σημαντικό για την Τρικαλινή βιβλιογραφία. Αναφέρθηκε στο τι έχει κάνει μέχρι τώρα η πόλη των Τρικάλων σε σχέση με τον Ασκληπιό και ειδική μνεία στους πρωτοπόρους ιστορικούς ερευνητές που ασχολήθηκαν για πολλά χρόνια για την ανάδειξη του Επιφανέστατου Ασκληπιείου της Τρίκκης, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Σημείωσε με έμφαση τον κίνδυνο για μια φορά ακόμη η Ελλάδα και ειδικά τα Τρίκαλα να χάσουν τον Ασκληπιό όπως κινδυνεύουμε να χάσουμε τον Μέγα Αλέξανδρο από τα Σκόπια, γιατί άλλες χώρες κινούνται πιο δραστήρια σε θέματα πολιτισμού παγκόσμιας εμβέλειας. Η πόλη η γενέτειρά του οφείλει πολλά σε αυτόν τον μεγάλο σωτήρα του Κόσμου ο οποίος λατρεύτηκε και ως θεός των αρχαίων Ελλήνων. Τόνισε ιδιαίτερα ότι ο Ασκληπιός δεν ήταν ένα μυθικό πρόσωπο, αλλά ένα πραγματικό πρόσωπο το οποίο γεννήθηκε και έδρασε στην Αρχαία Τρίκκη και παρουσίασε σημαντικό βιβλιογραφικό υλικό ξένων ερευνητών και ιστορικών.

Ο συγγραφέας Βασίλης Πάνος περιορίστηκε ως είθιστε οι συγγραφείς να μιλούν μέσα από τα βιβλία τους επισημαίνοντας ωστόσο ότι το έργο του Ασκληπιού είναι πρωτίστως θέμα Τρικαλινών ιστορικών και ερευνητών διότι σχεδόν όλοι οι συγγραφείς όποια πέτρα και αν σηκώσουν - ιστορική πηγή - θα βρουν μπροστά τους την Αρχαία Τρίκκη.

Σεβασμός στους ποδηλάτες-ποδηλάτισσες ΤΩΡΑ!


Ποδήλατα Έχουμε ποδηλατοδρόμους δεν έχουμε


Με αυτό το σύνθημα απάντησαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας οι Φίλοι Ποδηλάτου- Φίλοι Ποδηλάτες των Τρικάλων θεωρώντας εκδήλωση κοροϊδίας των ΤΕΦΑΑ - Δήμου Τρικάλων και του υφυπουργού οικονομίας που μοίρασαν ποδήλατα σε μια πόλη χωρίς ποδηλατοδρόμους.

Οι φίλοι Ποδηλάτου –Φίλοι Ποδηλάτες ανάρτησαν πανώ και μοίρασαν φυλλάδια για περισσότερο σεβασμό στους ποδηλάτες.

Σεβασμός στους ποδηλάτες-ποδηλάτισσες ΤΩΡΑ!
Έχετε πνίξει την πόλη με αυτοκίνητα και ελεγχόμενους χώρους στάθμευσης.

Δε ζητάμε πολλά, ζητάμε τα αυτονόητα
• Να υλοποιηθεί επιτέλους το δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Πόλη.
• Να εγκατασταθούν σταντ ποδηλάτων (που είναι απελπιστικά λίγα σε σχέση με τα πολλά ποδήλατα που κυκλοφορούν στη πόλη).
• Ανυποχώρητη εφαρμογή του ΚΟΚ και βελτίωσή του για το σεβασμό των πεζών και των ποδηλάτων, και ιδιαίτερα εκεί που έχουν προτεραιότητα, όπως οι διαβάσεις κτλ.
• Απελευθέρωση των πεζοδρόμων, πεζοδρομίων και πλατειών από αυτοκίνητα, και άλλα αντικείμενα που παρεμποδίζουν τη μετακίνηση ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων πολιτών.
Αντί για αυτά, οι υπεύθυνοι φορείς μας προσφέρουν απλόχερα:
• Κατεστραμμένο οδικό δίκτυο από τις εργολαβίες (οπτικές ίνες, φυσικό αέριο), με τρύπες, πρόχειρα μπαλώματα, χώματα και πέτρες.
• Κατεστραμμένα πεζοδρόμια
• Ανύπαρκτες ράμπες για ΑΜΕΑ, παιδικά καροτσάκια, ποδήλατα
• Ξεβαμμένες διαβάσεις
• Ένα Διαλυμένο και παρατημένο ποδηλατόδρομο, ο οποίος χρησιμοποιείται για παρκάρισμα αυτοκινήτων.
• Αυτοκίνητα και ελεγχόμενους χώρους στάθμευσης σε όλο το κέντρο.