Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ



 Ο ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΝΟΕΜΒΡΗΣ ΤΟΥ 1924

Τα πάθη των Ελλήνων προσφύγων από τη Μικρά Ασία στη... μαμά πατρίδα

Το κύμα προσφύγων στη Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες, κυρίως από την κόλαση της Συρίας, είναι το μεγαλύτερο που βιώνει η Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Λιγότερο από έναν αιώνα πριν, όμως, οι καραβιές απελπισμένων στο Αιγαίο δεν ήταν από την εμπόλεμη Μέση Ανατολή, αλλά από ξεριζωμένους Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Το αιματοκύλισμα του 1922, το ανείπωτο δράμα της εθνικής καταστροφής, γέννησε τον Γολγοθά

Σαρτρ: Είμαστε αυτό που κάνουμε



 «Δεν υπάρχει άλλος έρωτας απ’ αυτόν που οικοδομείται, πραγματώνεται. Δεν υπάρχει δυνατότητα έρωτα παρά μόνο αυτή που εκδηλώνεται»

«ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ γιατί η θεωρία μας [ο υπαρξισμός] προξενεί φρίκη σε μερικούς ανθρώπους. Γιατί συχνά ένα μόνο τρόπο έχουν για να αντέχουν την αθλιότητά τους. Να σκέφτονται: Οι περιστάσεις υπήρξαν εναντίον μου. Τα πράγματα μου πήγανε κόντρα. Άξιζα πολύ περισσότερο απ’ ό,τι έγινα. 

Το βαρύ προνόμιο της Δύσης



Ένα επίκαιρο κείμενο του Κορνήλιου Καστοριάδη 

 Στην ιστορία της Δύσης υπάρχουν αναρίθμητες φρικαλεότητες, τις οποίες η Δύση διέπραξε τόσο εναντίον των άλλων όσο και εναντίον του ίδιου του εαυτού της. Οι φρικαλεότητες όμως δεν αποτελούν προνόμιο της Δύσης. Παντού στον κόσμο υπάρχει συσσώρευση φρίκης, είτε πρόκειται για την Κίνα, την Ινδία, την Αφρική πριν από την αποικιοκρατία, είτε για τους Αζτέκους.