Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Ο Σακαφλιάς του Βασίλη Τσιτσάνη



Στα Τρίκαλα στα δυο Στενά

Στο τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη «Στα Τρίκαλα στα δυο Στενά» το υπόβαθρό του βασίζεται σε μια σειρά από αληθινά γεγονότα. Τραγικά και αποτρόπαια γεγονότα που απασχόλησαν τόσο τον ελληνικό τύπο, όσο και τον τύπο και την κοινωνία των Τρικάλων.
Ο Βασίλης Τσιτσάνης παίρνει ορισμένα από αυτά τα τραγικά γεγονότα και τα μετουσιώνει,παίρνοντας υπόψη του ορισμένα κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά των πρωταγωνιστών της, δίνοντας τους συγχρόνως  μια νέα 

Αγεφύρωτες ατάκες



Από τον επαναπατριζόμενο Θεσσαλό Πολίτη Βάιο Φασούλα

Δεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας, είναι ακόμα πιο χειρότερο· είναι το ανίκανο και άχρηστο κομματικό κράτος της μεταπολιτευτικής λαμογίστικης περιόδου, το οποίο το ζήσαμε και το είδαμε στα πρόσωπα των "μονομάχων" που κυβέρνησαν τα τελευταία σαράντα (40) 

Edgar Allan Poe


Όνειρο μέσα σε όνειρο 

"Δέξου ετούτο το φιλί στο μέτωπό σου!

Και τώρα που χωρίζουμε,

Άφησε να σου πω ότι οι μέρες μου εκύλησαν μέσα στ΄ όνειρο.

Είναι αλήθεια, όπως το λεγες΄

Αν, όμως, η ελπίδα πέταξε μες σε μια νύχτα ή μια μέρα, μες σ΄ ένα όραμα ή μες στο τίποτα, είναι γι΄ αυτό λιγότερο χαμένη;

Βασίλης Τσιτσάνης



Η ιστορία της "Συννεφιασμένης Κυριακής"

Και για τον Τσιτσάνη τα χρόνια της Κατοχής περνούν δύσκολα. Τα βιώνει και τα μεταφέρει στο χαρτί του. Βάζει λόγια και νότες που σημαδεύουν αργότερα την καριέρα του. Εκεί σε αυτό το μαγαζί, στο Ουζερί του Τσιτσάνη, γράφει την χιλιοτραγουδισμένη Συννεφιασμένη Κυριακή.