Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Άνοιξε στον Βόλο η πρώτη ανταλλακτική αγορά...

Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας 


Μία εναλλακτική κοινωνική οικονομία εφαρμόζεται στη Μαγνησία. Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας δημιουργήθηκε για ανθρώπους που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να... καλύψουν το σύνολο των αναγκών τους με τα εισοδήματα σε ευρώ, μπορούν όμως να «πληρώνουν», προσφέροντας κάποια εργασία ή κάποια δικά τους καινούργια ή μεταχειρισμένα αγαθά. Είναι μια πρωτοβουλία ανεξάρτητων πολιτών με στόχο να αναπτύξουν ένα σύστημα για ανταλλαγές υπηρεσιών και προϊόντων μεταξύ των μελών του, χρησιμοποιώντας ως μέσον την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ).

Μακριά από το αγριεμένο πλήθος

Στόχοι κινούμενοι

Όχι με βόμβες και σφαίρες, αλλά με συνθήματα, φάσκελα, γιαούρτια, οπωροκηπευτικά και μάλιστα από πολίτες ασκεπείς, όχι από άγνωστους κουκουλοφόρους και μπουρλοτιέρηδες.

Της Μαριάννας Τζιαντζή
Τα πρώτα χρόνια μετά τις 11/9, η λέξη «στόχος» βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη. Οι στόχοι ήταν πολλοί, έμψυχοι και άψυχοι, πρόσωπα, επιχειρήσεις, μέσα μαζικής μεταφοράς, κτίρια κι εγκαταστάσεις, ακόμα και μια ολόκληρη χώρα μπορούσε να γίνει στόχος τρομοκρατικής επίθεσης ή αντικείμενο αντιτρομοκρατικής στρατιωτικής επέμβασης (βλ. Αφγανιστάν και Ιράκ).

Στη μικρή Ελλάδα σήμερα ο στόχος είναι διαφορετικός. Στόχος, όχι της τρομοκρατίας αλλά της λαϊκής οργής είναι ό,τι έχει σχέση με τα Μνημόνια.....

«ΤΟ ΤΑΒΛΙ»

Του Δημήτρη Κεχαΐδη στα Τρίκαλα

Υπόθεση του έργου:

Ο Φώντας και ο Κόλλιας. Αρχές δεκαετίας του '70. Στην αυλή του σπιτιού τους, ένα αυγουστιάτικο απόγευμα. Ο Φώντας είναι ταβλαδόρος. Ο Κόλλιας λαχειοπώλης. Μέσα σε ένα απόγευμα θα στήσουν την κομπίνα του αιώνα, προκειμένου να «βγουν και αυτοί επιχειρηματίες στην κοινωνία, να πιάσουν την καλή» όπως λένε. Η κομπίνα στήνεται, τινάζεται στον αέρα, ξαναστήνεται, και μέσα από έναν ολοζώντανο και ξεκαρδιστικό διάλογο, ο Κεχαΐδης σατιρίζει ένα κομμάτι της νεοελληνικής νοοτροπίας, που κυριαρχεί μέχρι σήμερα.