Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009

Ο γιαλός ήταν στραβός ή στραβά αρμένιζαν με τη Ντόρα ;


Τα Μαχαίρια μπήκαν στα θηκάρια, αλλά η μάχη στη ΝΔ συνεχίζεται


Νέα συντριβή Πολιτικών Παραγόντων της ΝΔ στα Τρίκαλα.


Ο Δήμαρχος Τρικάλων, πρώην υπουργοί, βουλευτές, και αρκετοί δήμαρχοι του νομού Τρικάλων της πρώην κυβερνήσεως του Κ. Καραμανλή υπέστησαν δεινή ήττα στα Τρίκαλα.


Παρ’όλη τη δύναμη των μηχανισμών, πολιτικών γραφείων και της εξουσίας δημαρχών που διέθετε η παράταξη της Ντόρας Μπακογιάννη στα Τρίκαλα, εν τούτοις δεν κατάφεραν να επηρεάσουν την πλειοψηφία πολλών Νεοδημοκρατών και ο Αντώνης Σαμαράς κατάφερε και στα Τρίκαλα να εξασφαλίσει τη νίκη, η οποία σε πανελλαδικό επίπεδο άγγιξε το 51% και τον ανέδειξε 7ο πρόεδρο της ΝΔ.

Ο Γιαλός-Νίκη (δεν ήταν στραβός) του Αντώνη Σαμαρά, αλλά η ΝΔ (σε επίπεδο στελεχών στα Τρίκαλα) αρμένιζε με τη Ντόρα Μπακογιάννη. Μετά από αυτή την εξέλιξη και τη νίκη του Αντώνη Σαμαρά, το πολιτικό σκηνικό στα Τρίκαλα θα αλλάξει γρήγορα. Από τα λεγόμενα «τζάκια», «κατεστημένα» και «δεδομένοι», πολλοί θα μπούνε στο περιθώριο και σε δεύτερη σειρά και μια νέα γενιά πολιτικών της ΝΔ θα προβάλει στον Τρικαλινό πολιτικό ορίζοντα.

Η ήττα των Ντορικών στα Τρίκαλα θα σηματοδοτήσει μεγάλες αλλαγές - κυρίως σε πρόσωπα – διότι το σύνθημα του Αντώνη Σαμαρά «οι καπετάνιοι της ήττας της ΝΔ» κ.α. φαίνεται ότι είχαν μεγάλη απήχηση στους οπαδούς και τα μέλη της ΝΔ.

Και οι «καπετάνιοι της ήττας» είναι πολλοί από ορισμένους που στήριξαν με το ένα ή το άλλο τρόπο την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη και στα Τρίκαλα.

Κερδισμένος από αυτή τη μάχη βγήκε ο νομάρχης Τρικάλων Ηλίας Βλαχογιάννης, ο οποίος όπως φαίνεται εξασφάλισε με την επιλογή του και την αυριανή υποψηφιότητά του για βουλευτής Τρικάλων εφόσον διεκδικήσει μια θέση.

Οι μεγάλοι χαμένοι αρκετοί Δήμαρχοι της ΝΔ του νομού Τρικάλων οι οποίοι θα υποστούν στον μέλλον κάθε είδους πιέσεις, οι οποίες και θα δρομολογήσουν νέες πολιτικές εξελίξεις στο χώρο και το κόμμα της ΝΔ στα Τρίκαλα.

Τα μαχαίρια μπορεί να έχουν αρχίσει να μπαίνουν από σήμερα και πάλι μέσα στα θηκάρια, αλλά ο πόλεμος μεταξύ Ντορικών και Σαμαρικών θα συνεχιστεί και θα διεξάγεται στο μέλλον σ΄άλλο επίπεδο, μέχρι τελικής πτώσεως των Ντορικών ή πιθανής επανάκτησης των χαμένων θέσεων εξουσίας των ηττημένων.

«Ένα είναι το κόμμα» (ΝΔ) δε θα ισχύσει παρ΄όλες της διακηρύξεις των Πρωταγωνιστών αυτής της εκλογικής μάχης, για την ενότητα της παράταξης της ΝΔ. Η ενότητα έτσι και αλλιώς δεν υπήρχε από τον καιρό που η ΝΔ κυβερνούσε τον τόπο. Αυτός ήταν ακόμη ένας λόγος παραπάνω που υπέστη η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή και η ΝΔ τέτοια πρωτοφανή συντριβή.

Τις επόμενες μέρες, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς πρώτα θα δοκιμαστεί σε επίπεδο κόμματος, - με ποιο τρόπο θα εξασφαλίσει την ενότητα του κόμματος της ΝΔ - και δεύτερον σε επίπεδο κοινωνίας, με ποιο τρόπο θα εξασφαλίσει μια καθαρή - που θα την καταλαβαίνουν οι πολίτες- ιδεολογική-πολιτική-κοινωνική και οικονομική ταυτότητα του κόμματός του.

Το πόσο θα τα καταφέρει και στα δύο θα εξαρτηθεί αν θα είναι ένας αυριανός πρωθυπουργός της Ελλάδος

Βασίλης Πάνος (Εφ.ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)