Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση νέας δημοτικής κίνησης για τη διεκδίκηση του Δήμου Τρικάλων



Θα διεκδικήσουμε την ενεργό συμμετοχή και παρουσία μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές



ΟΜΑΔΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ
 Ενώ η κοινωνία ασφυκτιά, ενώ η ανασφάλεια για το μέλλον, η απαισιοδοξία και τα εναγώνια αδιέξοδα μαυρίζουν την καθημερινότητα, για τους επίδοξους νέους «σωτήρες» μας δεν τρέχει 


τίποτα. Πεποίθηση όλων είναι ότι η συνολική εικόνα της δημοτικής αρχής και της πορείας της πόλης την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία είναι αρνητική.
Σήμερα όμως δεν φθάνουν μόνο οι διαπιστώσεις και η αγανάκτηση που γεννούν. Θα πρέπει να ενταθούν οι  προσπάθειές που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανατροπή της αρνητικής αυτής πορείας.
Με την δημιουργία του «Καποδίστρια» και με τον τρόπο που αυτός εφαρμόστηκε, ακούσαμε, μάθαμε, γίναμε μάρτυρες της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, των πελατειακών σχέσεων, της αγοραίας πολιτικής.
 Στο όνομα των πολιτών και της δημοκρατίας είδαμε να μας περιφρονούν όσο ποτέ άλλοτε και καταλάβαμε ότι όταν μιλάνε για πολίτες εννοούν ψήφους και όταν μιλάνε για δημοκρατία εννοούν την άσκηση ανεξέλεγκτης εξουσίας. Στο όνομα των δημοτών, στο όνομά μας δηλαδή, είδαμε πόρους και κονδύλια να σπαταλούνται σε ανούσια έργα επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Σήμερα όλο και περισσότεροι νιώθουμε την ανάγκη να κραυγάσουμε:
«όχι πια στο όνομά μας».
Όχι πια στο όνομά μας η διαιώνιση του πελατειακού αίσχους.
Όχι πια στο όνομά μας η πολιτική ως δούναι και λαβείν.
Όχι πια στο όνομά μας η ανενόχλητη αναπαραγωγή τοπικών αρχόντων που εξέρχονται πάμπλουτοι από το «στίβο της αυτοδιοίκησης».
Όχι πια στο όνομά μας η εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων, η συρρίκνωση των κοινωνικών πόρων, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, η πολιτική μιζέρια, η υπαγωγή του κοινωνικού συμφέροντος στην ιδιοτέλεια των μικρών και μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.
Με τόσα ουσιαστικά προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα την πόλη και τα χωριά μας η συγκρότηση μίας κίνησης πολιτών που θα τα αναδείξει και θα θελήσει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπισή τους δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί προϊόν κομματικών πειραμάτων και προσπάθειας καταμέτρησης  δυνάμεων και συσχετισμών.
Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα πεδίο όπου είναι δυνατό κάθε  πολιτική και κοινωνική συλλογικότητα, και όχι μόνο, να διαδραματίσει ένα καίριο ρόλο για την επίλυση των προβλημάτων, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να δημιουργήσει ένα ευρύτερο δημιουργικό «ρεύμα» πολιτών, ένα κοινωνικό «ιστό» αναζήτησης, συλλογής και επεξεργασίας προτάσεων, αλλά κυρίως και πάνω από όλα προβολής προοπτικής λύσεων απέναντι στα προβλήματα, ώστε να μπορέσει να συμβάλει αποφασιστικά στη διέξοδο από το σημερινό τέλμα .
      Για όλους αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε να εμπλακούμε στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Αποφασίσαμε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός δικτύου ενεργών πολιτών στον νέο Δήμο Τρικάλων, πολιτών που πέρα από κομματικές εντάξεις εμπνέονται από το όραμα μιας αλληλέγγυας τοπικής κοινωνίας, πολιτών που μέσα από δημιουργικές αντιθέσεις και κοινές διεκδικήσεις, μέσα από την παραγωγή προτάσεων και την καθημερινή «παρενόχληση» της εξουσίας, μπορούν να επιβάλουν μορφές κοινωνικού ελέγχου και λύσεις που υπαγορεύονται από τις ανάγκες των πολλών.
Φιλοδοξούμε να αναδειχθούμε ως η ουσιαστική και κοινωνική δύναμη του Δήμου που μέσω των παρεμβάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και – κυρίως – μέσα από συγκρουσιακές πρωτοβουλίες στο κοινωνικό πεδίο θα κατορθώνει να αποτρέπει τοπικές συστημικές επιλογές, αλλά και να επιβάλλει στοιχεία μιας άλλης αντίληψης για το «τοπικό».
Με την συγκρότηση της δημοτικής μας ομάδας ξεκαθαρίζουμε από την αρχή ότι είμαστε ενάντια στον «Καλλικράτη» και για τον τρόπο που επιλέχθηκε να επιβληθεί  από την κυβέρνηση αλλά και για τον τρόπο που επιλέγεται να εφαρμοστεί. Ο ανύπαρκτος διάλογος κατήργησε εξ’ αρχής κάθε έννοια αυτοδιοίκησης ενώ στους νέους μεγάλους δήμους η ανυπαρξία θεσμών συμμετοχής και ελέγχου θέτει για μια ακόμη φορά την κοινωνία στο περιθώριο.
 Εξάλλου η εφαρμογή του «Καλλικράτη» δεν είναι ανεξάρτητη από την εφαρμογή του περίφημου «μνημονίου» που η κυβέρνηση υπέγραψε με την «τρόικα» του  ΔΝΤ , της ΕΕ και της ΕΚΤ. Εντάσσεται πλήρως στα σχέδια της  για δραστική περικοπή των δημόσιων κοινωνικών δαπανών με υποχρηματοδότηση υπηρεσιών και έργων.
Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν όμως ότι θα παραμείνουμε αμέτοχοι και απλοί θεατές σε όλα αυτά που αφορούν τη πόλη μας και τα χωριά μας, την καθημερινότητά μας, τη ζωή μας.
Θα διεκδικήσουμε με την ενεργό συμμετοχή και παρουσία μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές αυτά που δικαιούμαστε:
• Ανθρώπινη και λειτουργική πόλη, ποιότητα της καθημερινής ζωής,
• Ελεύθερους Δημόσιους χώρους,
• Σωστό πολεοδομικό σχεδιασμό του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος
• Αναζωογόνηση των γειτονιών,
• Βιώσιμα χωριά,
• Ενεργή συμμετοχή των πολιτών (δημοψηφίσματα, συμμετοχικός προϋπολογισμός),
• Πραγματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες προς τους δημότες.
• Αποσάθρωση των πελατειακών σχέσεων Δήμου – δημοτών,
• Χτύπημα της διαφθοράς, της αυθαιρεσίας, της κακοδιοίκησης και της ευνοιοκρατίας
• Διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών πόρων
• Ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης των πολιτών,
•  Ανάδειξη  του ορθού σχεδιασμού και των προτεραιοτήτων .
Εμείς που συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο, παίρνουμε  την  πρωτοβουλία για την συγκρότηση της  νέας δημοτικής μας κίνησης για την διεκδίκηση του Δήμου Τρικάλων, ώστε με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα να συμβάλλουμε στο «ξεδίπλωμα» εκείνων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, των συλλογικοτήτων, αλλά και των ατομικών συνειδήσεων των Τρικαλινών πολιτών που όχι μόνο απαιτούν τη δημιουργία μίας νέας αυτοδιοικητικής πραγματικότητας στον τόπο μας, αλλά και θέτουν την διαθεσιμότητα τους να εργασθούν  για αυτό τον σκοπό, μίας νέας δημοτικής κίνησης που θα αναλύσει σε βάθος τα προβλήματα, θα προτείνει λύσεις, θα συνδιαμορφώσει και θα προβάλλει στους πολίτες έναν άλλο τρόπο διαχείρισης μέσα από τη συμμετοχή του καθένα μας.

Ας κάνουμε, όλοι μαζί, την οργή μας εφαλτήριο για δημιουργία.

1.    Άννα Τσιάμη – Δασολόγος / Περιβαντολλόγος
2.    Βαγγέλης Σπυρόπουλος – Γιατρός Νευρολόγος
3.    Βασίλης Ζώης – Δάσκαλος
4.    Βασίλης Τριανταφύλλου - Έμπορος
5.    Βάσω Καντάκου – Καθηγήτρια Αγγλικών
6.    Βάσω Σιμορέλη - Ψυχολόγος
7.    Βιβή Κιού – Νηπιαγωγός
8.    Γεωργία Μπακατσή – Καθηγήτρια Φιλόλογος
9.    Γιώργος Μάμαλης – Λογιστής
10.   Γιώργος Σίμος – Ιδιωτικός Υπάλληλος
11.   Δημήτρης Μανίκας – Σιδηρουργός
12.   Δημήτρης Παπαθανασίου – Δικηγόρος
13.   Δημήτρης Σαριγγαλάς – Βιβλιοπώλης
14.   Δημήτρης Σπυρόπουλος – Ελεύθερος Επαγγελματίας
15.   Ελπίδα Μιχαήλ – Δημόσιος Υπάλληλος
16.   Ευθύμιος Σαλιάχης – Αρχιτέκτων Μηχανικός
17.   Εύη Παπαθανασίου – Παιδίατρος
18.   Ζωή Τριανταφύλλου – Έμπορος
19.   Θανάσης Χονδρός – Μουσικός
20.   Ηλιάνα Λουλέ – Οικονομολόγος
21.   Κατερίνα Καλλιάρα – Κοινωνική Επιθεωρήτρια Εργασίας
22.   Κική Παπαθανασίου – Υπάλληλος Στατιστικής Υπηρεσίας
23.   Κική Τοπαλίδου - Δασκάλα
24. Κώστας Τσόγιας – Δάσκαλος
25. Κώστας Κουβεντάρας – Χημικός
26. Λίτσα Τσιούλη – Αγρότισσα
27. Νίκη Νάτση – Ιδιωτική Υπάλληλος
28. Ουρανία Παπαζεύκου – Καθηγήτρια Πληροφορικής
29. Παύλος Μπεμπές – Διευθυντής στο ΚΕΚ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων
30. Σοφία Γερασοπούλου – Καθηγήτρια Γαλλικών
31. Σταματία Γρατσάνη – Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας
32. Σταυρούλα Καρύδα – Ιδιωτική Υπάλληλος
33. Στέλλα Φώλια – Νηπιαγωγός
34. Χρήστος Γκότας – Ελεύθερος Επαγγελματίας
35. Χρήστος Πούλιος – Αστυνομικός Υπάλληλος
Πηγή : http://fatsimaremag.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου