Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

ΕΚΤΑΚΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ (ΚΑΙ) ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ!

Του Πάρι Κουρτζίδη

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν οι εξελίξεις στον τραπεζικό σύστημα των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, καθώς όπως όλα δείχνουν ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου»!
Σε επιβολή φόρου επί των καταθέσεων προχωρά και η Ισπανία, δημιουργώντας ένα επίφοβο κλίμα στην ΕΕ ότι τα χρήματα των


καταθέσεων των πολιτών είναι ανυπεράσπιστα στις «ληστρικές» επιθέσεις των κυβερνήσεων.
Σύμφωνα με τον υπουργό επί του προϋπολογισμού Cristobal Montoro ο φόρος που θα επιβληθεί θα είναι της τάξης του 0,2% όπου μέσω αυτού εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν περί τα 3 δισ. ευρώ. Βέβαια, ο Ισπανός υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο φόρος αυτός δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο, αλλά ποιος θα μπορούσε να τον πιστέψει ιδιαίτερα, αυτές τις ώρες όπου η ευρωζώνη πλήττεται καίρια από την κρίση.
Τέτοιες ενέργειες δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στους καταθέτες των ευρωπαϊκών τραπεζών θέτοντας σε κίνδυνο όλο το ευρωοικονομικό οικοδόμημα.
Ακριβώς ισχυρίζεται ο Jaime Becerril, αναλυτής της JP Morgan, ο οποίος πιστεύει ότι ο συγκεκριμένος φόρος είναι μια «επικίνδυνη κίνηση η οποία επιλέγεται να γίνει σε μια άσχημη στιγμή».
Για τον ίδιο, αυτή η νέα φορολογία δεν είναι τόσο διαφορετική από την αντίστοιχη που επιλέγει για την Κύπρο, λέγοντας πως έτσι η ισπανική κυβέρνηση ουσιαστικά τιμωρεί την αποταμίευση σε καιρούς λιτότητας.
«Είναι άγνωστο εάν θα υπάρξει κίνδυνος από εκροές κεφαλαίων, αν και η ακριβής φύση των καταθέσεων που επηρεάζονται από αυτό το φόρο είναι ακόμα αβέβαιη. Αλλά η «αβεβαιότητα» δεν είναι ποτέ καλός φίλος της οικονομικής σταθερότητας» σημείωσε ο ίδιος.
Πηγή: La Tribune
Πηγή: www.paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου