Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την αιματοβαμμένη εξέγερση των Τρικάλων

Τιμήθηκε χθες το πρωί η επέτειος των αιματηρών γεγονότων του 1925

 Του Γιάννη Φορόλα

Τιμήθηκε χθες στα Τρίκαλα από τον Δήμο Τρικκαίων, η επέτειος των 90 χρόνων των αιματηρών γεγονότων της 2ας Φεβρουαρίου του 1925 στην ομώνυμη πλατεία που απέχει λίγα μόνο μέτρα από τον τόπο και τον δρόμο που έλαβε χώρα η αιματοβαμμένη ειρηνική διαδήλωση που ήταν η κατάληξη πολλών άλλων αιματηρών 


γεγονότων που σημάδεψαν  όλη την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Από το 1924 η ακρίβεια, η πείνα, το δελτίο προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, είχαν αρχίσει να πλήττουν όλο και περισσότερο τους εργάτες, τους ανέργους, τους ακτήμονες, τους αγρότες και τους επαγγελματίες των Τρικάλων και είχαν δημιουργήσει από το 1924 ένα εκρηκτικό κοκτέιλ έτοιμο να εκραγεί. 
Οι χαμηλές αμοιβές, η μη τήρηση των προστατευτικών διατάξεων της εργασίας των γυναικών και των ανηλίκων, ο πληθωρισμός, η νομισματική αστάθεια και το κύμα διώξεων που έχει εξαπολυθεί από καιρό ανάγκασε από το 1924 το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων να προβεί στη σύμπτυξη ενός  ενιαίου Εργατικού Μετώπου. Μεγάλες διαστάσεις πήρε και το ζήτημα της απασχόλησης των ανηλίκων, (ιδιαίτερα μικρών κοριτσιών), όπου οι καταγγελίες στο Εργατικό Κέντρο ήταν καθημερινές.
 Ο αγροτικός κόσμος είχε χορτάσει από υποσχέσεις θα..θα…και θα..και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων έγιναν  τα κέντρα συσπείρωσης όλων των αγροτών και των  εργαζομένων και η δύναμή τους από το 1924 αυξάνονταν συνεχώς.
 Η αύξηση των κομμουνιστικών οργανώσεων στη περιφέρεια των Τρικάλων και η υποστήριξη των λαϊκών τάξεων και των προοδευτικών αστών μεγάλωνε μέρα με τη μέρα, πράγμα που ανησύχησε ακόμη περισσότερο τις αρχές και τα διάφορα τοπικά κερδοσκοπικά συμφέροντα και τους παλαιοκομματικούς πολιτικούς παράγοντες.
 Τον Αυγούστο 1924 πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο καφενείο «Ωραία Τρίκαλα». Τη συγκέντρωση τη διοργάνωσαν το Ε.Κ.Τ. η Ε Π.Π. και η Ε.Θ.Π. Σκοπός της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ήταν η ακρίβεια της ζωής, η τροποποίηση του ενοικιοστασίου υπέρ των ενοικιαστών, καθώς και η εφαρμογή του οκταώρου. Κατά τη συγκέντρωση εκείνη έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους οι περίπολοι ενόπλων πεζών και ενόπλων ιππέων που κατέκλυσαν τους δρόμους γύρω από το καφενείο και ένα στρατιωτικό τμήμα περιέφραξε την αίθουσα.
 Αμέσως μετά τις επόμενες μέρες άρχισαν οι διώξεις και οι  απελάσεις και από το κύμα των διώξεων εκείνων των ημερών που εξαπολύθηκε από το στρατοκρατούμενο καθεστώς, έπεσαν θύματα και στρατιώτες  του 5ου συντάγματος πεζικού. 
Από τον Σεπτεμβρίου 1924 οι απελάσεις των στρατιωτών πήραν μαζικό χαρακτήρα, χάρη στους μυστικούς χαφιέδες που περιέτρεχαν την πόλη και παρακολουθούσαν τα επισημασμένα “ύποπτα στέκια”, που προσέρχονταν κομμουνιστές και κατέδιδαν τους στρατιώτες που συνομιλούσαν μαζί τους.
Οι διώξεις εναντίον του Εργατικού Κέντρου  και των Ε.Π.Π. προς τέλος του 1924 πήραν σκληρότερο και μετωπικό χαρακτήρα. Οι Αρχές άρχισαν να εξορίζουν τους επικεφαλής, φυλακίζοντας εργάτες, αγρότες. Επαγγελματίες, υπαλλήλους και απειλώντάς τους να “συμμορφωθούν”. 
Τους απαγόρευαν κόμη και να προσέρχονται στα εργατικά σωματεία τους και στους αγροτικούς συλλόγους και εξεβίαζαν το Ε.Κ.Τ.  με έξωση, τρομοκρατώντας τις εργάτριες με απόλυση, επειδή εκδήλωσαν τη διάθεση να συμπτύξουν και εκείνες σωματεία.
Η επιβολή  των νέων φόρων στις αρχές του 1925, η απαγόρευση κάθε εκδήλωσης διαμαρτυρίας, οι εξορίες, οι φυλακίσεις, οι εκβιασμοί, οι ταπεινώσεις δημιούργησαν ένα μεγάλο κύμα οργής και αγανάκτησης στους εργάτες, στους ακτήμονες αγρότες, στους μικροεπαγγελματίες, υπαλλήλους, τους μικρεμπόρους και τους εξαθλιωμένους Παλαιούς Πολεμιστές.
 Ο “τρόμος” της σοβιετικής σημαίας που είχε απλωθεί στην Ελλάδα από το 1924 χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι, για να  απλωθεί στο όνομά της η σημαία του “κομμουνιστικού κινδύνου” σε όλη τη χώρα, την οποία ανέμιζαν διάφοροι στρατοκρατικοί κύκλοι, κάθε φόρα που ήθελαν να δικαιολογήσουν τα οποιανδήποτε έκνομα μέτρα και να καταστρατηγήσουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των απεργών και των διαδηλωτών σε κάθε μεγάλο συλλαλητήριο.
 Οι απεργίες των εργατών, των υπαλλήλων, των αγροτών, οι διαμαρτυρίες των Παλαιών Πολεμιστών που ζητούσαν μαζί με τους ακτήμονες αγρότες την απαλλοτρίωση των μοναστηριακών κτημάτων και των τσιφλικιών έθιγαν  κυρίως τα συμφέροντα κάποιων μεγαλέμπορων, μεγαλοεργοδοτών, μεγαλοτσιφλικάδων, μεγαλογαιοκτημόνων, μεγαλοϊδιοκτητών, θρησκευτικών αξιωματούχων, πολιτευτών και πολιτικών “τζακιών” των Τρικάλων.
Το κυβερνητικό σχήμα του Μιχαλακόπουλου με υπουργό τότε τον Γ. Κονδύλη εκτός από τις διώξεις προέβη και στη σύσταση κίτρινων σωματείων, όπως ο ίδιος ο Γ. Κονδύλης ομολόγησε στη Βουλή, αναφέροντας τα μεγάλα ποσά των χρημάτων που διέθεσε το κυβερνητικό σχήμα Παπαναστασίου για συλλόγους, εφημερίδες, κίτρινα σωματεία, και αντισυλλαλητήρια.
Τέλος στις 30 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε και πάλι μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την άγρια φορολογία και την κατάργηση του ενοικιοστασίου. Μέτρα που έπλητταν κυρίως τις φτωχές τάξεις και οι στρατιωτικές μονάδες που έδρευαν στα Τρίκαλα τέθηκαν και πάλι σε επιφυλακή.
Το σκηνικό της μεγάλης σφαγής των Τρικαλινών διαδηλωτών είχε στηθεί και η Εντολή δεν άργησε να δοθεί.

Πηγές: "Η απελευθέρωση των σκλάβων αγροτών" Δ.Μπουσδρα 1951."Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ" Τρίκαλα 2 Φεβρουαρίου 1925 το χρονικό μιας αιματοβαμμένης Εντολής. Βασίλης Πάνος. Εκδόσεις "Αγαπώ την Πολιν"2011."Αναμεσα σε δυο εξεγέρσεις Κιλελερ 1910-Τρικαλα 1925". Χρήστου Βραχνιάρη. Αλφειος 1981.

5 σχόλια:

  1. Καλό είναι να τα γνωρίζουμε αυτά,οι ιθύνοντες τα γνωρίζουν; Η Αριστερά έλαμψε διά της απουσίας και διά της διαχρονικής σιωπής της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ποια αριστερά; το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αυτοίδεν ήτνα στηεκδήλωση;που να παν στη σφηκοφολια με τα θυμιατα και τα κεριά που το καιρο εκεινο καλογεροι έτρωγαν με χρυσά κουτάλια και τους αριστερους τους έστελναν στη φυλακή και πέθεναν στα μπουντρουμια.ποια εκδίλωση;βάζεις καμιά φορά του φονιά να σε κάνει και ευχελαιου; Δεν είναι σοβαρά πράγματ αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΔΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Η ΝΔ ΜΕ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΟΣΟΤΗΡΙΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
    ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ ΠΑΝΕ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΕΑ ΣΤΗ ΚΑΠΗΛΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μόνο με μια Δημαρχία της Αριστεράς θα αποκτήσει αυτή η επέτειος τη σοβαρότητα που της αρμόζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ποιας αριστεράσ;; η δημοτική παράταξη της αριστεράς κοιμάται τον ύπνο το δικαίου. αυτή ούτε μετά από 50 χρόνια δεν πρόκειται να ξυπνήσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή