Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Στα Τρίκαλα καίνε Βιβλία



82 χρόνια μετά  τη ναζιστική νύχτα της 10ης Μαίου 1933

Του Γιάννη Φορόλα

Οι ναζιστές φοιτητές επιχείρησαν να κάψουν στην πλατεία του Βερολίνου Όπερνπλατς (σήμερα πλατεία Αουγκούστ Μπέμπελ) τα λεγόμενα «αντιγερμανικά» βιβλία, ανεπιτυχώς την πρώτη φορά.

Μια δυνατή βροχή τότε έκανε αδύνατη την ανάφλεξή τους.

Η λύση ήρθε από την Πυροσβεστική, η οποία προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να τα περιλούσει με 


βενζίνη και να τους ρίξει το πρώτο αναμμένο σπίρτο. Λίγα αργότερα δεκάδες χιλιάδες συγγράμματα είχαν γίνει παρανάλωμα του πυρός.

Το ίδιο συνέβη και στα Τρίκαλα 2015 εκεί που απέτυχε ο χρόνος να τα καταστρέψει ολοκληρωτικά εκατοντάδες βιβλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων το πέτυχαν οι «πυροσβέστες» δημοτικοί υπάλληλοι των Τρικάλων.

Το 1933 η ναζιστική Γερμανία έζησε το δικό της πνευματικό μεσαίωνα και ήταν το προοίμιο όσων θα ακολουθούσαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το 2015 τα Τρίκαλα ζουν το δικό τους μεσαίωνα. Προοίμιο για ότι θα ακολουθήσει από μια δημοτική αρχή επικίνδυνης Ολοκληρωτικής σκέψης.

Μπροστά στα έκπληκτα μάτια των Γερμανών, φοιτητές με κάρα και φορτηγά κουβαλούσαν χιλιάδες βιβλία, μεταξύ αυτών έργα επιφανών γερμανών συγγραφέων, ποιητών και φιλοσόφων για να τα κάψουν.

Μπροστά στα έκπληκτα μάτια δεκάδων τρικαλινών δημοτικοί υπάλληλοι του Δήμου Τρικκαίων κουβαλούσαν χιλιάδες βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες επιφανών συγγραφέων, ποιητών και φιλοσόφων που τα είχαν  χαρίσει οι συγγραφείς τους για να τα κάψουν, να τα ανακυκλώσουν!!

Μοιάζει χειρότερη ακόμη η ανακύκλωση, αν τη συνδέσει κάποιος με την ανακύκλωση των σωμάτων των ανεπιθύμητων ανθρώπων που επιχείρησε το ναζιστικό καθεστώς!!

Το κάψιμο των βιβλίων οργανώθηκε από το ναζιστικό καθεστώς που ήθελε να «καθαρίσει» την πνευματική ζωή της ναζιστικής Γερμανίας από την «αντεθνική» ιδεολογία.


Το κάψιμο των βιβλίων στα Τρίκαλα από ποιον οργανώθηκε ; Ποιος ήθελε να «καθαρίσει» την πνευματική ζωή της Ελλάδας  βιβλίων, εντύπων, τευχών, εφημερίδων, κ.ά. που συνήθως η πολύχρονη χρήση τους τα κάνει πιο ελκυστικά και πιο ακριβά;;;;


Είχαν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, απάντησε η Δημοτική αρχή Τρικάλων!!


Πρόκειται για έναν επικίνδυνο Ολοκληρωτισμό σκέψης των ιθυνόντων του Δήμου Τρικκαίων. Τη στιγμή που η μεγαλύτερη πνευματική και πολιτιστική παρακαταθήκη του παγκόσμιου πολιτισμού έχει διασωθεί από κατεστραμμένα, ημιτελή, ακόμη και μιας σελίδας ενός έργου ενός συγγραφέα.

Η νυν Δημοτική αρχή δεν έκανε το αυτονόητο.

Να θέσει όλο αυτό συγγραφικό υλικό, για αυτήν άχρηστο και κατεστραμμένο, στη διάθεση των Τρικαλινών πολιτών, και όχι μόνο, και δεκάδων άλλων περιφερειακών βιβλιοθηκών.

‘Ένα κείμενο βαρβαρότητας είναι και η παρακάτω απάντηση από το γραφείο Τύπου του δήμο Τρικκαίων:
«Πρόκειται για ήδη κατεστραμμένο αρχείο – εξαιτίας φυσιολογικής φθοράς και πολύχρονης χρήσης – πολλαπλών αντιτύπων βιβλίων, εντύπων, τευχών, εφημερίδων κ.ά. της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και υπηρεσιών του Δήμου. Αυτό το υλικό, έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του και μετά από τη σχετική διαδικασία απόσυρσής του, παρέμενε επί σειρά ετών στοιβαγμένο στο λεβητοστάσιο του Δημαρχείου, προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη παράδοσή του προς ανακύκλωση. Συνεπώς, τίποτε περισσότερο από συνήθη ανακύκλωση έντυπου υλικού δεν υφίσταται στον Δήμο.
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο, ότι σημαντικής αξίας έντυπο υλικό, φυλάσσεται και συντηρείται επιμελώς σε ικανό αριθμό αντιτύπων στους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, όντας τα τελευταία 56 χρόνια διαθέσιμο και προσβάσιμο σε όλους τους Τρικαλινούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου