Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Η πρώτη Απεργία στα Τρίκαλα το 1883



Τον Σεπτέμβριο 1909 πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα η πρώτη μεγάλη απεργία των καπνεργατών Τρικάλων

Του Γιάννη Φορόλα

          Τον Γενάρη το 1883 στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκε η πρώτη απεργία των Κρεοπωλών Τρικάλων, οι οποίοι ήταν πολυάριθμοι, με αίτημα την αύξηση της τιμής του κρέατος, κλείνοντας τα καταστήματά τους επί ένα μήνα(1).
            Τον Σεπτέμβριο (1909) πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα η πρώτη μεγάλη απεργία των 


καπνεργατών Τρικάλων με αίτημα την απομάκρυνση του διευθυντού του Δημοσίου εργοστασίου καπνού, ο οποίος επιχείρησε να αποπλανήσει εργαζόμενα μικρά  παιδιά, τα οποία στην άρνησή τους τα έδιωξε βίαια από το καπνεργοστάσιο.
         Μετά την απεργία η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βιβλίο "Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ" του Βασίλη Πάνου, από την πίεση των απεργών απομακρύνθηκε  από το εργοστάσιο εκείνος.
        Από το 1902 στα Τρίκαλα δραστηριοποιούνται Επαγγελματικά Σωματεία, Σύλλογοι και Σύνδεσμοι. 
       Το 1909 στα Τρίκαλα στα πλαίσια του Αλληλοβοηθητικού Κινήματος Κοινωνικής Καταξίωσης, συνάφια, συντεχνιακά σωματεία μαζί με εργατοϋπάλληλους συνασπίζονται για τη δημιουργία Συνδικαλιστικού Σωματείου με σκοπό την περίθαλψη, την υλική  και πνευματική ανάπτυξη των μελών τους  και την βελτίωση της θέσεώς τους δια κανονισμού ωρών εργασίας.
         Το 1918 ιδρύθηκε το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων με την συνένωση πολλών εργατικών σωματείων και τον Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε, λίγες μέρες μετά, η ίδρυση της ΓΣΕΕ, η οποία συνήλθε στις 4 (17) - 10 (23) στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμόπλοιων στον Πειραιά.

 (1)"ΤΡΙΚΑΛΑ Από τον Σεϊφουλλάχ ως τον Τσιτσάνη". Μαρούλα Κλιάφα Β΄Τόμος.

1 σχόλιο:

  1. Τουλαχιστον οι απεργιες τοτε ειχαν αντικρυσμα.Και οι εργατες οπως και οι εργαζομενοι ηταν αποφασισμενοι.Ακους εκει να αφησουν τον κοσμο ενα μηνα χωρις κρεας! Φανταζομαι οτι εκτοτε οι τιμες του κρεατος πηραν την ανηφορα! Αν γινοταν σημερα δεν θα αντεχαμε ουτε τρεις μερες.Και για το κρεας και για τον καπνο ισχυει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή