Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Το χρέος των Τρικάλων για τα γεγονότα το 1945



Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα Τρίκαλα το 1945
 
Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα Τρίκαλα και  στην Ελλάδα το 1945  είχαν κυρίως δυο πρωταγωνιστές.
 Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ των Ελλήνων από την μια μεριά και τους  Άγγλους από την άλλη.
Δυο πρωταγωνιστές παθιασμένοι, αλλά με διαφορετικό κίνητρο ο καθένας.
Στο ΕΑΜ –ΕΛΑΣ των Ελλήνων κυριαρχούσε το πάθος, μετά τον αγώνα της Αντίστασης εναντίον του 



φασισμού, το όραμα για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία της Ελλάδος και στους Άγγλους, το πάθος και ο σκοπός  να κυριαρχήσουν στην Ελλάδα και να ξαναφέρουν και πάλι την Βασιλεία.

Οι  Άγγλοι πέτυχαν και τους δύο σκοπούς και είναι γνωστό πώς τους πέτυχαν και προκύπτει από πολλές ιστορικές πηγές για το ρόλο  που έπαιξε ο αγγλικός παράγοντας σε όλες τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις, συνεπικουρούμενος αργότερα από τον αμερικανικό παράγοντα.

Τον αγγλικό παράγοντα και  την αγγλική πολιτική την υπηρέτησαν και έλληνες πολιτικοί της εποχής εκείνης που στον ελληνικό λαό είχαν πολύ μικρή αποδοχή.

Οι Άγγλοι δεν περιορίστηκαν μόνο στις πολιτικές και στις διπλωματικές παρεμβάσεις του στην Ελλάδα το 1945, άλλα άσκησαν και στρατιωτική ΒΙΑ και στρατιωτική παρέμβαση με ποικίλους τρόπους. Μέχρι και παραστρατιωτικά τάγματα και παρακρατικές ομάδες στρατολόγησαν για τους σκοπούς των.

Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ των Ελλήνων δεν πέτυχε να πραγματοποιήσει τους πόθους του - την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και  την ανεξαρτησία των Ελλήνων - από το λάθος που έκανε η τότε η ελληνική πλευρά, ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, να δείξει  εμπιστοσύνη –για μια ακόμη φορά- στην κακοπιστία των Άγγλων που ήταν φανερό ότι δε θα κρατούσαν καμιά συμφωνία με ένα ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που άγγιζε το 70% του ελληνικού λαού, όπως και έκαναν.

Η επέτειος του Άρη στα Τρίκαλα εκτός των άλλων αποτελεί και ένα χρέος των Τρικάλων να αποκαταστήσουν την τιμή  της πόλης που δοκιμάστηκε από μια αποτρόπαια πράξη, όταν στην κεντρική πλατεία της συντελέστηκε μια βαρβαρότητα που οι Έλληνες – κατεχόμενοι από το αρχαιοελληνικό ήθος της τιμής των νεκρών-δεν έχουν επιδείξει ούτε στις χειρότερες στιγμές τους.

Αυτό και μόνο δείχνει ότι  η αποτρόπαια πράξη των κρεμασμένων κεφαλιών του Άρη και του Τζαβέλα αποτελεί εντολή βάρβαρων ανθρώπων που έχουν αιματοκυλήσει πολλές φορές την ανθρωπότητα και ευθύνονται για ακόμη πιο βάρβαρες πράξεις στην ιστορία των επεκτατικών πολέμων τους.

 Βασίλης Πάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου