Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Οι Οθωμανοί ξανάρχονται στα Τρίκαλα 8 Μάιου 1897



Τα Τρίκαλα έζησαν νύχτες του Αγίου Βαρθολομαίου.
 Το Μνημόνιο του 1897

Του Γιάννη Φορόλα

          8 Μάιου του 1897 υπογράφεται το τέλος του  ελληνοτουρκικού πολέμου των "30 ημερών", όπως ονομάστηκε. Η πρώτη τουφεκιά έπεσε  6 Απριλίου1897 πάνω στη μεθοριακή γραμμή των Χασίων και οι πολεμικές συγκρούσεις τερματίστηκαν στις 8 Μαίου του ίδιου χρόνου με οδυνηρή και ταπεινωτική ήττα της Ελλάδας.

Τα Τρίκαλα έζησαν νύχτες του Αγίου Βαρθολομαίου. Με διαταγή της κυβερνήσεως ή του 


Βασιλέως δόθηκε η εγκληματική διαταγή να απολυθούν οι κατάδικοι από την φυλακή και εκείνοι εφοδιάστηκαν με όπλα ‘’Γκρα’’ από τη δημόσια αποθήκη.
Οι επιτελείς του στρατού το έβαλαν στα πόδια μαζί με τον ηττημένο βασιλιά Κωνσταντίνο.
Οι κατάδικοι εισέβαλαν στα Τρίκαλα και επιδόθηκαν σε άγρια λεηλασία και διαρπαγή παντός αγαθού. Άρπαζαν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Διάρρηχναν καταστήματα και σπίτια και άρπαζαν ό,τι πολύτιμο εύρισκαν μπροστά τους.
Ολόκληρη η πόλη τελούσε σε πλήρη αναρχία και στο έλεος των καταδίκων.
 Οι δε κάτοικοι, όσοι προσπαθούσαν να διαφυλάξουν τις περιουσίες του και να σώσουν κάτι από τα υπάρχοντα τους, έπεφταν κάτω από τις σφαίρες των καταδίκων οι οποίοι είχαν γίνει οι κυρίαρχοι της πόλης.
Οι αποθήκες των στρατιωτικών υλικών ανοιχτήκαν και οι κακοποιοί έπαιρναν ό,τι και όσα υλικά του άρεσαν.
Η πόλη εγκαταλείφθηκε από κάθε πολιτική και στρατιωτική αρχή, στη διάθεση των άνομων ληστών.
Οι κάτοικοι πανικόβλητοι και απελπισμένοι έτρεχαν με ότι μέσο διέθεταν για να σώσουν τη ζωή του αδιαφορώντας εντελώς για τις περιουσίες τους.
 Η Συνθηκολόγιση ανάγκασε την Ελλάδα να πληρώσει ένα μεγάλο ποσό σαν πολεμικές αποζημιώσεις και να δώσει ένα μικρό κομμάτι της Θεσσαλίας στην Τουρκία. Η κυβέρνηση του Δ Ράλλη για να πληρώσει το ποσό αυτό παραχώρησε στην Επιτροπή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου( κάτι σαν το σημερινό ΔΝΤ) όλες τις θεωρούμενες επαρκείς προσόδους για αποζημίωση. Για την εξόφληση του δημόσιου χρέους υπογράφτηκε Μνημόνιο και εκχωρήθηκαν στην ΕΔΟΕ τα μονοπώλια άλατος, πετρελαίου, σπίρτων, παιγνιοχάρτων, τσιγαρόχαρτου, ναξίας σμύριδος, ο φόρος κατανάλωσης καπνού, τα τέλη χαρτοσήμου και οι δασμοί του τελωνείου Πειραιώς.
Πηγή: «Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897»Gonzaga Maurizio P. «Λόγχη». "Οι Συμμορίες της Πόλης" του Βασίλη Πάνου."Αγαπώ την Πόλιν"."Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897: Το Θεσσαλικό μέτωπο. Έλληνες, φιλέλληνες και εθελοντές στις αναμετρήσεις"Rossi Adolfo

Γιάννης Φορόλας






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου