Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Η Δημοκοπία του ΟΧΙ



Ερμηνεύουν αυθαίρετα το ΟΧΙ ως Όχι στην Ε.Ε. και το Ευρώ

Του Γιάννη Φορόλα

Ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ έχει στρατευτεί με την πολιτική των κομμάτων που είναι κατά της Ε.Ε. από καιρό, επικαλούμενοι το ΟΧΙ του 62% του δημοψηφίσματος, ως εντολή του Ελληνικού να φύγουμε από την Ε.Ε. και το ευρώ.

Πλάνην οικτράν, διότι το ερώτημα του Δημοψηφίσματος: «σας αρέσουν αυτά τα μέτρα του μνημονίου ;», ήταν φυσικό να συγκεντρώσει το ΟΧΙ το 90% του ελληνικού λαού, γιατί ποιος έλληνας θέλει 


φορολογικά μέτρα και άλλη λιτότητα και πληρωμή του χρέους;
Δεν συγκέντρωσε το 90% το ΟΧΙ διότι ένα μέρος του ελληνικού λαού ερμήνευσε ότι το ΟΧΙ η Ε.Ε. θα το εκλάμβανε: «Δε θέλουμε την Ευρώπη», όπερ και εγένετο.

Η πρόθεση όμως της κυβέρνησης με το δημοψήφισμα δεν ήταν αυτή, δηλαδή η έξοδος από την Ευρώπη και το Ευρώ.

Και σε αυτό συμφωνούσε ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνούσαν οι πάντες.

Η πρόθεση της κυβέρνησης Τσίπρα ήταν να προσκομίσει ένα ακόμη διαπραγματευτικό όπλο για να πετύχει καλύτερη συμφωνία.

Δυστυχώς δεν το πέτυχε αυτό.

Οι ώριμοι και οι υπεύθυνοι πολιτικοί γνωρίζουν όταν διαπραγματεύονται διάφορα ζητήματα ότι μπορούν και να χάσουν, δηλαδή να μη πετύχουν τον επιθυμητό στόχο και στέργουν εν κατακλείδι να διασώσουν όσα μπορούν περισσότερα από εκείνα που προσδοκούσαν.

Η Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη και άλλοι του ΣΥΡΙΖΑ ερμήνευσαν το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού ως ΟΧΙ στην Ευρώπη και στο Ευρώ, προκειμένου να δικαιολογήσουν την άρνηση τους στη νέα δανειακή σύμβαση, η οποία θα συνοδεύεται, όπως γίνεται πάντα, από όρους και δεσμεύσεις (μνημόνιο), στην οποία κατέφυγε η κυβέρνηση, προκειμένου να διασώσει ότι μπορούσε περισσότερα και καλύτερα.

Στην απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση με τη Συμφωνία, ο Λαφαζάνης και περί αυτού απαντά ότι αν ήταν εκείνος ο πρωθυπουργός της χώρας θα απαντούσε με την έξοδο από το Ευρώ και πιθανόν και από την Ε.Ε.

Δηλαδή, εντελώς άσχετα και χωρίς καμιά συνέπεια με την εντολή και την ψήφο που τον έδωσε ο Ελληνικός λαός.

Αυτό το προσπερνάει η ομάδα του Π. Λαφαζάνη και οι περί αυτού, επικαλούμενοι το δημοψήφισμα του ΟΧΙ του 62%, και παρερμηνεύοντάς το κατά το δοκούν. 

Και στρατεύονται σήμερα με όλους εκείνους που είναι εναντίον του Ευρώ και της Ευρώπης.

Και επιπλέον εκφράζουν και μια αντιδημοκρατική δεοντολογία, εκφράζουν μια αντιδημοκρατική λειτουργία στις αποφάσεις ενός κυρίαρχου κόμματος που οι αντιρρήσεις και οι διαφοροποιήσεις καταγράφονται μεν, αλλά υποτάσσονται στην πολιτική στρατηγική της πλειοψηφίας του κόμματος.

Η στάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και οι περί αυτού μοιάζει με το να μη δέχονται πια τις δημοκρατικές διαδικασίες στη λειτουργία ενός κόμματος και στρατεύονται μαζί με άλλα κόμματα που οι δημοκρατικές διαδικασίες υπακούουν στο ΑΛΑΘΗΤΟ του κόμματος.

Η στάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη μπορεί ακόμη να ερμηνευτεί ότι η ομάδα του έχει μετακινηθεί από τις πρότερες θέσεις που του επέτρεπαν να βρίσκεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται τώρα πιο κοντά στις θέσεις κομμάτων που λένε έξω από Ε.Ε. και το ευρώ, από όπου δε θα έχουν πια καμιά τύχη να επιβιώσουν, όπως και ο Αλαβάνος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου