Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Eκδήλωση με μεγάλη επιτυχία


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση αφιέρωμα στην ρωμιοσύνη. 

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξε το τρικαλινό κοινό, όπως απέδειξε με την αθρόα συμμετοχή του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό  Κέντρο της Ι.Μ. Τ. Σ. «Άγιος Βησσαρίων». Η εκδήλωση αφορούσε ομιλία του Δρ Κοινωνικών Επιστημών κ. Θεοφάνη Μαλκίδη με θέμα «Τι είναι η Ρωμιοσύνη; Από το Μέγα Κωνσταντίνο και τον Ιωάννη Βατάτζη στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και το Μακρυγιάννη» και παρουσίαση του βιβλίου του Παντελή Αναστασιάδη «Μνήμες του Ποντιακού  Έπους 1913 – 1922».
Η εκδήλωση ήταν μια συνδιοργάνωση της «Ευξείνου Λέσχης Ποντίων & Μικρασιατών Ν. 
Τρικάλων», της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης & Σταγών και  του σωματείου «Ενωμένη Ρωμιοσύνη». Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του μέλους του δ.σ. της Ενωμένης Ρωμηοσύνης κ. Νίκος Μπρέλλας Καρδιολόγος Α’ Επιμ. Γ.Ν.Τ., ο οποίος έκανε μια συνοπτική παρουσίαση του σωματείου και της δράσης του. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Αχιλλέας Λέρας Δικηγόρος και Υπεύθυνος των χορευτικών τμημάτων της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων, ο οποίος αναφερόμενος στη δράση του συλλόγου, τόνισε την σπουδαιότητα  τέτοιων εκδηλώσεων, καθώς ο πολιτισμός δεν αφορά μόνο στους χορούς και τα τραγούδια, αλλά και στην ιστορία και τις αξίες του ελληνισμού. Με ζοφερό λόγο ο κ. Μαλκίδης ανέπτυξε την έννοια της ρωμηοσύνης και όπως χαρακτηριστικά  ανέφερε η Ρωμηοσύνη αποτελεί μία ευρεία έννοια που μας συνδέει με το χθες και μας οδηγεί στο αύριο. Με στοιχεία ιστορίας, γλώσσας, πολιτισμού και πολιτικού βίου, κοινής πορείας,  βιωμάτων και στόχων. Η Ρωμηοσύνη είναι η έκφραση  της εθνικής συνέχειας, της  χριστιανικής οικουμενικότητας, το  σύμβολο αλήθειας, δηλαδή της μη λήθης.
Ακολούθησε αφιέρωμα της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων στην άλωση της Κωνσταντινούπολης και την περίοδο 1913-1922 κατά την οποία έδρασε το ποντιακό αντάρτικο. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την προβολή αρχειακού υλικού η χορευτική ομάδα του συλλόγου παρουσίασε σύντομο πρόγραμμα με του χορούς «διπάτ» στα λόγια του τραγουδιού «Η Ρωμανία Πάρθεν», «τεκ καϊτέν», χορό των ανταρτών της Πάφρας, το «χορό των μαχαιριών» και «κοτσαγγέλ». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση και σχολιασμό του βιβλίου του Παντελή Αναστασιάδη «Μνήμες του Ποντιακού  Έπους 1913 – 1922», που αφορά στη βιογραφία του Καπετάνιου του Ποντιακού Αντάρτικου Παντέλ Αγά.
Επόμενη δράση της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων είναι αυτή την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011 στην αίθουσα «Αίγλη» του Ξενοδοχείου «Πανελλήνιον» και ώρα 18:00 και αφορά παρουσίαση της ποντιακής διατροφής και κουζίνας. Ο Βιολόγος –Χημικός Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος ΒΙολογίας Α.Π.Θ. κ. Θωμάς Σαββίδης θα κάνει επιστημονική προσέγγιση του θέματος και η κ. Ελένη Βασιλειάδου ιδιοκτήτρια της Βιοτεχνίας Παραγωγής Παραδοσιακών Προϊόντων Βερμίου Γης θα παρουσιάσει παραδοσιακές ποντιακές συνταγές και θα προσφερθούν στο κοινό ποντιακά εδέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου