Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

«Υπάρχει ρίσκο κοινωνικής επανάστασης αν συνεχιστούν τα μέτρα λιτότητας»

Απασφάλισε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ μετά την αποχώρησή του από το Eurogroup και πάει να γίνει η «φωνή» της Ευρώπης. Μετά από τις τελευταίες του δηλώσεις για την Ελλάδα και τον αγώνα που δίνει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η Ευρώπη κινδυνεύει από επανάσταση. «Υπάρχει ρίσκο κοινωνικής επανάστασης αν συνεχιστούν τα μέτρα
 

 λιτότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της δημοσιονομικής αυστηρότητας η οποία -όπως είπε- θα συνδυάζεται με μέτρα που θα προωθούν την ανάπτυξη.
Ουσιαστικά ο Γιούνκερ έδειξε προς τη Γερμανία και τις πολιτικές που ακολουθεί οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε επαναστάσεις και κοινωνικές αναταραχές που μπορεί να διαλύσουν την Ευρώπη.
Ισως αυτό να είναι και το κρίσιμο διακύβευμα της Συνόδου Κορυφής, αν και η Μέρκελ δε θέλει προς το παρόν να οδηγηθεί η συζήτηση σε μια χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής. Θα εξαναγκαστεί εκ των πραγμάτων αφού ούτε στην Ελλάδα βγαίνει το πρόγραμμα, ούτε στην Πορτογαλία και την Ισπανία ενώ η Ιταλία βρίσκεται σε ακυβερνησία και η Γαλλία ετοιμάζεται να «σκάσει».
Δεν είναι καθόλου τυχαίο δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο αναφέρει ότι το τελικό κείμενο της Συνόδου θα επικεντρωθεί στη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών που είχε απαιτήσει η Γερμανία, καθώς η οικονομική ύφεση και η διογκούμενη ανεργία στη Νότια Ευρώπη έχουν φέρει σε δεύτερη μοίρα την κρίση χρέους.
Το δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται προσχέδιο του τελικού κειμένου συμπερασμάτων, αναφέρει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα υποστηρίξουν, στη διήμερη σύνοδο κορυφής, σχέδια για «διαρθρωτικές» αξιολογήσεις των εθνικών προϋπολογισμών.
«Σημαντική πρόοδος γίνεται στην κατεύθυνση διαρθρωτικά ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και η πρόοδος αυτή πρέπει να συνεχιστεί» αναφέρει το προσχέδιο, το οποίο δίνει έμφαση σε «δημοσιονομική προσαρμογή φιλική προς την ανάπτυξη».
Η διατύπωση αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτελεί «κωδικό» για τη χορήγηση μεγαλύτερου χρονικού περιθωρίου, με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
πηγή:antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου