Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Η Τσικνοπέμπτη στα Τρίκαλα



 Η Τρικαλινή Τσίκνα


Οι ψησταριές είναι έτοιμες από το πρωί στα Τρίκαλα και τα κοκορέτσια, τα σπληνάντερα και τα κεμπάπ έχουν ετοιμαστεί από τις πρώτες πρωινές ώρες. Σε λίγο ο Ουρανός των Τρικάλων, αλλά και οι γειτονιές της πόλης θα μοσχομυρίσουν από τσίκνα,  προετοιμάζοντας τους Τρικαλινούς για τη 


δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου όπου το κρέας θα πάψει να αποτελεί διατροφή μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα, ένα έθιμο που έχει πάψει πια να διατηρείται από καιρό και το κρέας αποτελεί πια καθημερινή τροφή των Τρικαλινών.


 Το έθιμο της Πέμπτης της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.


Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».
Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (
Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις. http://www.thessalos.net Πηγή newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου