Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Η Ανιστόρητη Αριστερά των Τρικάλων



 Βαθειά νυχτωμένη, φοβική, αστική και μικροαστική

Του Μάρκου Μασέτη

Δεν είναι τυχαίο ότι η Αριστερά στα Τρίκαλα συγκέντρωσε το μικρότερο ποσοστό και από τους τρεις νομούς της Θεσσαλίας.
Είναι μια παράδοση των τελευταίων 30 χρόνων, η οποία έχει σχέση με μια τοπική νέα αστική και μικροαστική Αριστερά, η οποία τροφοδοτεί και σε ηγετικό επίπεδο ένα πολιτικό προσωπικό σε 


Τρικαλινά αριστερά κόμματα, θεωρικά ακατάρτιστο σε αρχές και αξίες της Αριστεράς και εντελώς ανιστόρητο. Γνωρίζει  ελάχιστα από τους αγώνες της Αριστεράς τόσο της Ελλάδος, της Θεσσαλίας όσο και των Τρικάλων και όσα γνωρίζει τα προσεγγίζει με μικροαστικά κριτήρια μιας «πολιτικάντικης» πρακτικής.
 Πρόκειται για ένα σοβαρό έλλειμμα το οποίο φωτογραφίζεται έντονα στο επίπεδο του δήμου Τρικκαίων, αλλά και άλλων δήμων, όπου όλες οι παρατάξεις της Αριστεράς συγκεντρώνουν το μικρότερο ποσοστό ψήφων και εκπροσώπησης. Φωτογραφίζεται ακόμη και στην αδυναμία, λόγω ιστορικής αδιαφορίας και άγνοιας να κινητοποιήσουν τους Τρικαλινούς πολίτες σε επέτειες γιορτές σημαντικών σταθμών και γεγονότων της ιστορίας των Τρικάλων.
Σε μια πόλη και σ΄έναν νομό που  υπήρξε η πρωτεύουσα του αριστερού κινήματος τη δεκαετία 1940-1950, αλλά και από το 19ο αιώνα η παρουσία της Αριστεράς στα Τρίκαλα είναι ιδιαιτέρως σημαντική σε όλες τις εξεγέρσεις και τις επαναστάσεις και έχει ποτίσει το δέντρο της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης με πολύ αίμα.
Σε αυτούς τους αγώνες, σταθμούς της Ελληνικής και Τρικαλινής ιστορίας μια ανιστόρητη, φοβική, αστική και μικροαστική ηγεσία αριστερών κομμάτων στα Τρίκαλα τυρβάζει περί πολλών, χωρίς έντονο διεκδικητικό ρόλο σε γεγονότα και σταθμούς της τοπικής ιστορίας και χωρίς να γνωρίζει όχι μόνο την ιστορία του αριστερού κινήματος, αλλά και τι σημαίνει σε πολλές πτυχές της πολιτικής, της κοινωνικής και  της πολιτιστικής ζωής ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

2 σχόλια: