Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Άναψε το κερί μέσα σου

Λάκης Λαζόπουλος

Βρέθηκα στο screening της ταινίας «The man who knew infinity» (ο άνθρωπος που γνώριζε την αιωνιότητα), που έγινε στον κινηματογράφο Bow Tie Chelsea της Νέας Υόρκης.
Ήμουν καλεσμένος από τους παραγωγούς της ταινίας , τον Εντ Πρέσμαν που μαζί με


 την γυναίκα του Άννυ και τον γιο του Σαμ έχουμε μια καλή φιλία εδώ και αρκετά χρόνια.
alak sam
Είναι σπουδαίοι άνθρωποι, αγαπούν την Ελλάδα, έρχονται κάθε καλοκαίρι και πάντα μιλούν για τους Έλληνες με τα καλύτερα λόγια.
Τον Τζέρεμι Άιρονς τον θαυμάζω σαν ηθοποιό και τον θεωρώ σπουδαία προσωπικότητα. Οι επιλογές του και οι ερμηνείες του αδιάψευστοι μάρτυρες μου. Τον γνώρισα στην Επίδαυρο μετά από την παράσταση που πρωταγωνιστούσε ο Ήθαν Χοκ. Μαζί με τον Κέβιν Σπέισι, που ακόμα δεν ξεχνώ την απάντηση στο χάρηκα πολύ που του είπα.
Κυριάκος is my greek name. Μικρή παράκαμψη του λόγου η οποία συνεισφέρει στην αποτύπωση μιας πληρέστερης εικόνας.
tzer
Όταν χαιρέτησα τον Τζέρεμι είδε στα μάτια μου τον αληθινό μου σεβασμό και την εκτίμηση. Ήταν απ' την πρώτη στιγμή θερμός, αποπνέοντας δύναμη κι αυτή την δημιουργική ενέργεια που έχουν οι χαρισματικοί άνθρωποι.
Εξαιρετικός στην καινούργια του ταινία.
Σε μία από τις πολύ δυνατές ερμηνείες του, όπως επίσης σπουδαίος είναι και ο Ινδός συμπρωταγωνιστής του Ντεβ Πατελ, γνωστός από την ταινία «Slumdog Millionair«. Η ταινία αυτή βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία…




Η αλήθεια της ιστορίας την κάνει ακόμα πιο δυνατή.

Ένας νέος άνθρωπος παλεύει να πείσει ένα σκληρό κατεστημένο γι΄αυτό που ο ίδιος βαθιά μέσα του γνωρίζει. Tα μαθηματικά υπάρχουν μέσα του. Υπάρχει ένας θεός, ο δικός του θεός, αυτός που τον καθοδηγεί.

Αλλά ποιος μπορεί να πιστέψει έναν τέτοιο άνθρωπο; Οι τεχνοκράτες θέλουν πάντα αποδείξεις. Χωρίς αποδείξεις Δεν υπάρχεις , δεν είσαι. Μόνη πηγή προέλευσης της γνώσης τα πανεπιστήμια. Μόνο που ο αληθινός ήρωας ξέρει τα μαθηματικά μ' έναν ιδιοφυή θεϊκό ή μεταφυσικό δρόμο.
Όμως παρότι η ιστορία κινείται πολλά χρόνια πίσω, η λογική των αριθμών υπάρχει αυτούσια ,σαν οι αριθμοί να ενώνουν τους αιώνες και όχι οι φιλοσοφίες και οι θεωρίες.

Κακά τα ψέμματα. Το μόνο που δεν έχει αλλάξει είναι πως ένα κι ένα κάνουν δύο. Εκείνο που έχει αλλάξει είναι πως σ' αυτή την εποχή μπορεί να σου λείπει και το ένα και το άλλο για να τα προσθέσεις, προκείμενου να γίνουν δύο.

Οι αριθμοί έχουν διαλύσει την ανθρωπότητα. Σήμερα επιζούν μόνο οι τραπεζάνθρωποι. Είναι ένα νέο είδος ανθρώπου αυτός που έχει ενωθεί με τους αριθμούς, ο μετοχάνθρωπος, σα να γεννιούνται κάποιοι σε μήτρες χρήματος.

Η λογική λοιπόν ενός ανθρώπου που απλά πιστεύει, που οδηγείται από ένα χάρισμα, ένα θείο δώρο,είναι εντελώς αδύνατο να κατανοηθεί από τους τραπεζάνθρωπους. Στην ταινία δεν είναι τραπεζάνθρωποι, είναι το σκληρό κατεστημένο των καθηγητών μιας σχολής εκείνης της εποχής.

Περνάει τα πάνδεινα ο ήρωας. Για να πείσει τους αμετάπειστους. Κι όμως έχει δίκαιο.

Αλλά εκείνοι έχουν την εξουσία να δυσκολεύουν. Όταν βρεθήκαμε λίγο αργότερα στο πάρτυ, μετά είχα την ευκαιρία να μιλήσω με Αμερικάνους αλλά και Έλληνες που ήταν καλεσμένοι στην πρώτη αυτή προβολή και πιάσαμε την κουβέντα για όλους και για όλα.

Η Αμερική παλεύει με έναν τρελό που λέγεται Trumb και που αν τελικά εκλεγεί νομίζω ότι θα τον λένε Trouble(μπελάς). Μόνο συμφορές θα φέρει .

Όμως στην Αμερική αυτή την στιγμή δίνεται μια πολύ μεγάλη μάχη. Θα μπορούσε να συνοψιστεί στην φράση «mind against money or money against mind».

Τα λεφτά πολεμούν το μυαλό ή το μυαλό πολεμάει τα λεφτά.

Ένα από τα δύο θα νικήσει κι αυτός θα είναι ο δρόμος στον οποίο η Αμερική θα πρέπει να περπατήσει τα επόμενα χρόνια.

Όλο το σκεπτικό, όλη η φιλοσοφία του Trouble είναι «είμαι εγώ ο γαμάω, ο πρώτος ,έχω λεφτά, ένας παράφρων τραπεζάνθρωπος θέλει να οδηγήσει την Αμερική σε νέες παραφροσύνες. Θα μπαίνει σε όποια χώρα θέλει όποτε του καπνίσει.

Είναι παντοδύναμος . Μπορεί να αγοράσει τα πάντα, να λύσει και να καταλύσει τα πάντα, να βιδώσει τις λάμπες της Αμερικής, να φτιάξει τα υδραυλικά μπορεί, να πιάσει τους τρομοκράτες μπορεί και έχει επάνω του έναν θυμό, αυτό τον θυμό των μικρονοϊκών, είναι ο Άδωνης με πολλά λεφτά.

Πέρναγα έξω από το κτίριο του, το Trumb Tower κι απ' έξω ήταν στημένα όλα τα κανάλια.
Ο Ομπάμα κατάφερε να φτιάξει ένα πρόγραμμα για να έχουν πρόσβαση στην υγεία όλοι οι Αμερικάνοι. Είναι ένα έργο ιστορικής σημασίας αλλά αυτός που ωφελεί τους πολλούς κάνει τους λίγους και ισχυρούς, εχθρούς του.

Τα ΜΜΕ στηρίζουν αυτούς που έχουν λεφτά αφού απ΄αυτούς πληρώνονται. Τα κανάλια είναι υπάλληλοι τεράστιων οικονομικών συμφερόντων. Δεν τα πληρώνει ο κόσμος. Επηρεάζεται μόνο ο κόσμος από αυτά. Ο Τραμπ είναι όλη μέρα στις τηλεοράσεις και μιλάει επίσης σαν τον Άδωνη. Μιλάει τον ασταμάτητο, λέει βλακείες και απευθύνεται στον μέσο βλάκα Αμερικάνο που νομίζει ότι θα τον κάνει κι αυτόν πλούσιο ο Τραμπ αγνοώντας ότι ο νεοφιλελεύθερος εκφοβιστής θα καταργήσει όλα τα δικαιώματα που επιβαρύνουν τους πλουσίους.

Ο κόσμος είναι θυμωμένος. Εκεί πατάει .Παντού ο κόσμος είναι θυμωμένος και καθένας που εκφράζει ένα θυμό ενώνεται μ΄αυτόν. Αρχίζεις και φωνάζεις σε ένα πλήθος και όπως οι κότες σαστίζουν καθώς κακαρίζουν από μόνες τους και αυτοπανικοβάλλονται, έτσι και οι άνθρωποι δαιμονίζονται χωρίς προορισμό, χωρίς κατεύθυνση , τυφλοί δεσμώτες ενός θυμού υπαρκτού.
Τώρα λοιπόν μιλώντας με μία φίλη μου ελληνοαμερικάνα την Σοφία, μου είπε ότι το πιο τρελό που έχει κάνει ο Τραμπ στους Αμερικάνους είναι να λέει ότι αηδία θέλει κι εκείνοι να πιστεύουν πως είναι η σωστή.

Γιατί ο κόσμος απλά έχει χαζέψει. Χωρίς μόρφωση, χωρίς παιδεία έχουν παραδοθεί όλοι μέσα σε ένα τίποτα γι΄αυτό δεν μπορεί να βρεθεί καμία λύση πουθενά.

Περάσαμε βέβαια και στα δικά μας. Οι γνωστές ερωτήσεις. Θα βγούμε απ' την Ευρώπη, θα πάμε στην δραχμή θα κουρευτούν οι καταθέσεις;

Θα μας σφάξει ο Σόιμπλε και η Μέρκελ θα μας κρατάει το κεφάλι ακίνητο;
Ο Σόιμπλε, να το πω έτσι ωμά και με τελίτσες, μας το ……. κι αυτό το Πάσχα.
Αν ο Χίτλερ ήταν αλληλέγγυος θα τον έλεγαν σίγουρα Σόιμπλε.

Ήταν στην εκπομπή του Χατζηνικολάου νομίζω όταν άκουσα τον Τσίπρα να λέει ότι «μαζί μ΄αυτή την Ανάσταση θα έρθει και η ανάσταση του ελληνικού λαού» και έκανα μέσα μου ένα ωχ! Γιατί ήξερα πως την στιγμή που το έλεγε οι άλλοι αμέσως θα στήνανε όλο το σκηνικό για να μην συμβεί αυτό. Αυτό και το οποίο έκαναν.

Ακύρωσαν το Εurogroup της Πέμπτης, απαγόρευσε ο Σόιμπλε ως δικτάτορας της Ευρώπης να υπάρχει πολιτική λύση και συνάντηση των Ευρωπαίων πολιτικών αρχηγών γιατί απλά δεν θα αφήσει τον ελληνικό λαό να προχωρήσει στα αιτήματα του, να προχωρήσει στην διαγραφή του χρέους, να αφήσουν την χώρα να ανασάνει.

Δεν θέλει ο Σόιμπλε η χώρα αυτή να ανασάνει. Θέλει να την οδηγήσει στους φούρνους της ιστορίας. Είναι βαθιά μέσα του, είναι εμμονή του κι αυτή την στιγμή ένας λαός υποφέρει από την εμμονή ενός ανθρώπου που έχει μια θέση τόσο μεγάλης εξουσίας. Αντιθέτως η αγάπη τους για τον Κυριάκο είναι εμφανής. Όταν έχεις άλλωστε χορηγό την Siemens τόσα χρόνια κι εσύ και η αδερφή σου και ο πατέρας σου ε, τόσα χρόνια σχέση νομίζω είναι καλά πιστοποιητικά για να γίνεις συνεργός του Σόιμπλε. Άλλωστε σ΄αυτή την ιδιότυπη μοντέρνα κατοχή στην οποία ζούμε οι συνεργάτες των Γερμανών δεν είναι κάποιοι χαφιέδες, κάποιοι πονηροί των καιρών, είναι οι πιο μορφωμένοι. Έχουν συνεργάτες τους πνευματικούς ανθρώπους, έχουν συνεργάτες τους δημοσιογράφους , είναι η πρώτη κατοχή χώρας στην οποία ρουφιανεύουν οι δημοσιογράφοι και οι πνευματικοί άνθρωποι έχουν σκύψει το κεφάλι και δεν μιλούν καθόλου και για τίποτα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κυβερνάει καλά ο Συριζα και το πάει ρολόι το πράγμα.
Μπορεί να συμβαίνουν και τα δυο. Η Μια πραγματικότητα δεν αναιρεί την άλλη.

Το Ευρώ έχει φτάσει στα ίσα του με το δολάριο. Αν δεν υπήρχε η τεχνητή κρίση της Ελλάδας οι εξαγωγές της Γερμανίας θα είχαν καταρρεύσει από το φτηνό δολάριο. Τώρα θα φτάσουν στα ίσα και θα μοιράζονται μαζί την αγορά. Κι εμείς εκεί για να κρατάμε την Γερμανία όρθια. Εμείς κρατάμε το Ευρώ σε χαμηλά επίπεδα γι'  αυτό συνέχεια 6 χρόνια παίζουν το σενάριο του κινδύνου.

Αλλά και πως να γίνει η ανατροπή όταν το σύστημα θέλει οικουμενική υποτακτικών;
Πως λοιπόν μπορεί να αλλάξει μια κατάσταση όταν ένα πολιτικό κόμμα σαν αυτό της Νέας Δημοκρατίας επιθυμεί να κοπούν ξανά οι συντάξεις, δηλαδή να κόβονται και να ξανακόβονται οι συντάξεις κάθε φορά που δίνει εντολή ο Σόιμπλε. Έχουν κοπεί έντεκα φορές, υπέγραψαν και τις έντεκα οι Πασοκτζήδες και οι Νεοδημοκράτες και θέλουν και δωδέκατη. Και θέλουν και δέκατη τρίτη. Και δέκατη τέταρτη. Όταν λοιπόν υπάρχει τέτοιο ισχυρό ρεύμα για να κοπούν οι συντάξεις και οι ξένοι γνωρίζουν ότι έχουν ένα κόμμα του χεριού τους σε ότι ζητήσουν εναντίον των ανθρώπων, είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιδράσουν οι υπόλοιποι. Έχουν τον Αδωνη, έχουν τον Βορίδη, έχουν τον Κυριάκο. Τους έχουν έτοιμους να τα υπογράψουν όλα.

ΓΙΑΤΙ να θέλουν αυτούς που είναι επάνω;
Ποιος διαλέγει μια καθαρίστρια που αντιστέκεται;
Έστω και ολίγον. Έστω και για τα μάτια βρε αδερφέ. Ποιος;

Παράλληλα ο λαός μας έχει φτάσει στα πιο χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης, έχει ταπεινωθεί, έχει ξεφτιλιστεί, έχει σιχαθεί, έχει κουραστεί, έχει χάσει πολύ μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πιστεύει σε κανέναν πια και είναι έτοιμος, προκειμένου να ησυχάσει κάπως μέσα του, να ξανασκύψει το κεφάλι.

Ο Σόιμπλε, η Λαγκάρντ κι ο Τόμσεν ζητούν νέα ταπείνωση και είναι τόσο εξαντλημένη η ελληνική κοινωνία πια που κανένας δεν γνωρίζει τι είναι αυτό που θέλει κι αυτό που δεν θέλει.

Όλοι είναι στην ίδια περίπου κατάσταση, ανεξάρτητα τι πολιτικό κόμμα πρεσβεύουν, ή που συνεχίζουν να ελπίζουν ή να μην ελπίζουν. Είναι απελπισμένοι, έχουμε γίνει ένας πολιτικός πολτός, την μία μέρα αγαπάμε τον έναν την άλλη μέρα μισούμε τον ίδιο. Ούτε ξέρουμε τι θέλουμε, ούτε ξέρουμε που πάμε και χάνεται σταδιακά η εμπιστοσύνη σε όλους γιατί ουσιαστικά ζούμε μ΄αυτά τα μνημόνια. Είναι ο κύκλος των χαμένων πολιτικών.

Ο Σόιμπλε εξουδετερώνει τις ιδεολογίες στην Ελλάδα την μία πίσω από την άλλη. Επιβάλλει τους δικούς του κανόνες. Είναι αυτός ο διοικητής μας, είναι αυτός ο πρωθυπουργεύων, είναι αυτός που κανονίζει τα πάντα. Μυρμήγκια όλοι μπροστά του. Όταν τα συμφέροντα αλλάξουν το όνομα του θα γραφτεί με μαύρα γράμματα στην ιστορία από το μελάνι της κατάμαυρης ψυχής του.
Θέλουν τους δικούς τους εδώ. Θέλουν τα παιδιά της Siemens να κυβερνάνε, θέλουν τα δικά του μέσα ενημέρωσης γι΄αυτό και βάζουν τον Κυριάκο να ζητάει εκλογές. Γιατί ζητάει εκλογές ο Κυριάκος;

Για να πάρουν το σήμα οι δικαστές ότι «μην προχωρήσετε σε βάθος τις υποθέσεις, μην χτυπήσετε τους διαπλεκόμενους, μην στείλετε εντάλματα γιατί ξαναρχόμαστε εμείς και θα τα θάψουμε όλα».

Γι΄αυτό το σύστημα έβαλε τον Κυριάκο να ζητάει εκλογές, γι΄αυτό ουρλιάζουν πρωί-μεσημέρι-βράδυ, γι΄αυτό τρέχουν να ανατρέψουν και πάλι την ιστορία. Όμως αυτή την στιγμή οι πολλοί είναι αδυνατισμένοι και βαθειά θυμωμένοι με τον Συριζα. Ένας λαός έχει κουραστεί να σπρώχνει τα τείχη της εξουσίας εξαντλημένος απ' έξω. Είναι έτοιμος να υποκύψει σε ένα κομμάτι ψωμί. Ο κόσμος άλλωστε πανικοβάλλεται σε δευτερόλεπτα. Χρειάζεται μόνο ένα τέταρτο σ΄αυτό το ακροδεξιό πλέον διαδίκτυο για να βάλουν φωτιά στην σκέψη, να έρθει ο πανικός σε δευτερόλεπτα, να τηλεφωνεί ο ένας στον άλλο για να σηκωθούν οι καταθέσεις , για να φύγουμε, αν θα γίνουν εκλογές, αν θα καταστραφούμε, αν θα φύγουμε από την Ευρώπη, αν, αν, αν, χίλια αν.

Τι θα συμβεί στο τέλος;

Αρκεί να μπορέσουμε να μπούμε στο μυαλό του Σόιμπλε και να δούμε τι έχει βάλει στο μυαλό του αυτός ο παράφρων για μας. Στο τέλος αυτό θα συμβεί.

Εκτός κι αν συμβεί αυτό που γίνεται στις ταινίες.
Κερδίζει αυτός που ταπεινώθηκε σ' όλη την ταινία.

Γιατί ο λαός είναι εξαντλημένος, όπως εξαντλημένος ήταν επί Χίτλερ. Από την εξάντληση προτιμάς τον φούρνο να τελειώνεις.

Ακριβώς στο ίδιο σημείο είμαστε κι εμείς. Όταν είσαι κατάκοπος, εξαντλημένος, δεν θες πια την ζωή. Θες τον φούρνο.

Ο Ινδός στην ταινία που είδα πάλεψε μέχρι τέλους. Επέβαλε τις απόψεις του, κυνηγήθηκε, χτυπήθηκε, διώχτηκε, αρρώστησε και δεν σας λέω το τέλος γιατί δεν είναι σωστό.
Το συνήθιζαν να το λένε το τέλος των ταινιών οι ταξιθέτριες παλιά στους κινηματογράφους, όταν δεν έπαιρναν το πουρμπουάρ.

Την ώρα που σ΄αφήναν σου έλεγαν: κι ο δολοφόνος είναι η μάνα του. Και δεν μπορούσες πια να δεις την ταινία.

Εγώ λοιπόν δεν θα σας πω το τέλος αλλά το σίγουρο είναι ότι καθένας που νικάει στις απόψεις του πληρώνει ένα βαρύ τίμημα γιατί ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο αλλά δεν θέλει να παλεύει πολύ ώρα γι΄αυτό. Βολεύεται με το χειρότερο.

Από την άλλη ο Ινδός είναι Ινδός.
Κι αυτοί βγάλανε τον Γκάντι.
Εμείς πάμε να τα κάνουμε όλα με το γάντι.

Ωραία λοιπόν, ο προτεστάντης κύριος Σόιμπλε μας χάλασε άλλη μια φορά το Πάσχα. Το συνηθίζει ο επονομαζόμενος ακόμα άνθρωπος, που τους έχει μετατρέψει όλους σε υπηκόους του. Η Μέρκελ σε λίγο θα του σφουγγαρίζει τα πατώματα. Ο Ομπάμα πήγε στην Γερμανία, τακτοποίησε τις δουλειές του και μας τα γύρισε λιγάκι κι αυτός.

Μόνοι μας πια.
Πάντα μένουμε μ' έναν τρόπο μόνοι στην ιστορία.
Γιατί εδώ γεννήθηκε η φιλοσοφία κι ο πλούσιος έχει το βίτσιο να ξευτιλίζει τον μορφωμένο.
Είμαστε έτοιμοι να υποκύψουμε;

Ας υποκύψουμε. Ήμασταν μικροί; Δεν πειράζει, ας γίνουμε μικρότεροι.

Ή μήπως να κάνουμε ανάσταση.
Ν' ανάψουμε ξανά τις λαμπάδες μέσα μας.
Με το φως των κεριών διαλύονται τα σκοτάδια.

Το ξέρει η αιωνιότητα.
altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου