Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ



Κάποτε οδηγήθηκε σε ΔΙΚΗ

Σαν τον Γιάννη Αγιάννη στους «Άθλιους» του Βίκτωρ Ουγκώ
Μόνο που στην περίπτωση του Γιολδάση δεν πήγε σε ΔΙΚΗ για ένα κλεμμένο καρβέλι ψωμί, αλλά για ένα βιβλίο που πήγε σ΄έναν φίλο του φυλακισμένο στη φυλακή.

Την υπεράσπισή του τότε(1934) την ανέλαβε ο φίλος του, Τρικαλινός δικηγόρος Νίκος Δ. Παππάς και μετέπειτα λογοτέχνης
 Συγκεκριμένα, την περίοδο του Μεσοπολέμου του 1934 ο διαπρεπής ζωγράφος Δημήτρης Γιολδάσης


σύρθηκε σε δίκη με την κατηγορία για παράβαση του ιδιώνυμου, (νόμος που είχε ψηφιστεί μετά από πρόταση της κυβέρνησης Βενιζέλου «περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών») γιατί επισκέφθηκε στη φυλακή Καρδίτσας φίλο του κρατούμενο για να του δώσει μερικά επιστημονικά βιβλία(?).



Ο Δημήτρης Γιολδάσης διέμεινε για αρκετό καιρό στην Αγία Μονή, στη συνοικία των Σαμαριναίων Τρικάλων και ο ίδιος καταγόταν από τη Σαμαρίνα. 



Ο Δημήτρης Γιολδάσης γεννήθηκε το 1897 στο χωριό Βουνέσι Αγράφων (σημερινό Μορφοβούνι) και πήγε στο δημοτικό σχολείο της Αγίας Μονής Τρικάλων χωρίς τελικά να πάρει απολυτήριο Δημοτικού, περνώντας όλα τα  παιδικά του χρονιά εργαζόμενος σε καπνομάγαζα των Τρικάλων και ύστερα της Καρδίτσας για επτά ολόκληρα χρόνια.


Το 1914 εισέρχεται στην Σχολή καλών τεχνών και αποφοιτεί το 1921 και από το 1922 αρχίζει η πλούσια καλλιτεχνική πορεία του. Ως καλλιτέχνης και ζωγράφος ανήκει στη γενιά του μεσοπολέμου, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Νεοελληνική Ιστορία της Τέχνης.

Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση στην Κατοχή και υπεράσπισε με πάθος τις ιδέες του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.



Πέθανε το 1993 σε μεγάλη ηλικία, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο ιστορικό και καλλιτεχνικό έργο, καταγράφοντας με τη τέχνη του τον τόπο του, τη Θεσσαλία, η οποία πολύ γρήγορα έχασε ένα μεγάλο μέρος από την τότε ομορφιά της.



Στην ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Τρικάλων υπάρχουν έργα του που συνιστούν δωρεά του καλλιτέχνη προς τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Τρικάλων, μέσω της κόρης του Στέλλας Γιολδάση.


Έργα του φιλοξενούντα επίσης στο σπίτι του στην Καρδίτσα, το οποίο έχει ανακαινισθεί, όπως και στη Λάρισα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Βασίλης Πάνος

ΦΩΤΟ:
1)Κουρσούμ Τζαμί ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
2)Ένα από τα γνωστότερα γεφύρια της θεσσαλικής γης, το γεφύρι της Πόρτα Παναγιάς στα Τρίκαλα, 1958 συλλογή Κατσίγρα
3)Εκκλησάκι Παπαράντζας (Δενδροχώρι Τρικάλων)
4) ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

5) Ατελιέ ζωγράφου που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο. Συλλογή Γεωργίου Ι. Κατσίγρα - Λάρισα
6) Ο Γιολδάσης επισκέφθηκε το Άγιον Όρος το 1935 Από τη συλλογή Κατσίγρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου