Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Η ΠΡΩΤΗ μέρα του Πολέμου στα ΤΡΙΚΑΛΑ




28η Οκτωβρίου 1940

Την 28η Οκτωβρίου κυκλοφόρησαν εκτάκτως οι εφημερίδες στα Τρίκαλα λόγω της έντασης και των παραστρατιωτικών επεισοδίων που παρατηρήθηκαν στα ελληνοαλβανικά σύνορα πριν από δύο μέρες. Αλλά παρόλα αυτά δεν υπήρχε κανένας τόνος ανησυχίας στις τοπικές εφημερίδες. Παρά μόνο απανωτές διαψεύσεις των πρακτορείων ειδήσεων ότι οι πληροφορίες περί συμπλοκών και παραστρατιωτικών ενεργειών στα ελληνοαλβανικά σύνορα δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα και ότι τα εμπλεκόμενα κράτη σέβονται απολύτως τα κυριαρχικά δικαιώματα του άλλου.

Άλλωστε, το φασιστικό καθεστώς του Μεταξά δεν είχε κανένα λόγο να ανησυχεί για τα σύννεφα του


πολέμου που είχαν σκεπάσει την Ευρώπη και τις προκλητικές επιθετικές ενέργειες του Μουσολίνι έναντι της Ελλάδας για το λόγω ότι ήταν φιλικά προσκείμενο με το δικτατορικό καθεστώς της Ιταλίας και της Γερμανίας.
Τόσο φιλικό με το καθεστώς της Ιταλίας του Μουσολίνι και του Χίτλερ της Γερμανίας που αντέγραψε με επιμέλεια και προσοχή όλους τους τύπους των πολιτικών, κοινωνικών και στρατιωτικών συμπεριφορών του και κάθε λίγο και λιγάκι αξιωματούχοι του επισκέπτονταν το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας για να πάρουν μαθήματα και τεχνικές (χαιρετισμούς, παρελάσεις, ενδυμασίες, σήματα) και στη συνέχεια να τις επιβάλουν στον Ελληνικό λαό και στρατό.
Παρόμοια ησυχία, τάξη και ασφάλεια επικρατούσε και με το δικτατορικό καθεστώς της 21η Απριλίου που ενώ από καιρό οι Τούρκοι συγκέντρωναν στρατό στα παράλιας της και όλα τα γύρω κράτη και οι Μεγάλες δυνάμεις ήξεραν και είχαν υποπτευτεί ότι κάτι ετοιμάζεται, η χούντα των συνταγματαρχών, ψυχή βαθιά, ησυχία, τάξη και ασφάλεια, με αποτέλεσμα το φιάσκο της επιστράτευσης του Ιουλίου και η κατάληψη και η διχοτόμηση της Κύπρου
Την 26η Οκτωβρίου το φασιστικό καθεστώς του Μεταξά καλεί τους έλληνες σε πανελλήνιο έρανο για την ανάγκη οργάνωσης μαθητικών συσσιτίων στα σχολεία και δυο μέρες αργότερα, την 28η Οκτωβρίου, ημέρα Δευτέρα, με έκτακτα παραρτήματα ο Τύπος το ραδιόφωνο και οι απογευματινές εφημερίδες των Αθηνών ανακοινώνουν την επίθεση της Ιταλίας εναντίον της Ελλάδας.
Τα Τρίκαλα την 28η Οκτωβρίου ζουν ένα ακόμη δευτεριάτικό παζάρι. Οι χωρικοί από τα γύρω χωριά έχουν ξυπνήσει από νωρίς και έχουν πάρει το δρόμο για τα Τρίκαλα. Καραβάνια από κάρα και ζώα με κάθε ειδών πραμάτειες οδεύουν προς στην πόλη για να εκθέσουν τα προϊόντα τους και το αγελαδοπάζαρο και τα χάνια έχουν γεμίσει από νωρίς από κάθε λογής θαμώνες και ζώα, περιμένοντας υπομονετικά τον αγοραστή και τα ζώα τον νέο ιδιοκτήτη τους.
Ο θεατρικός θίασος της Μαίρης Μυρά θα δώσει το ίδιο βράδυ την τελευταία της αποχαιρετιστήρια παράσταση στο ΡΕΞ με το παγκοσμίου φήμης έργο του Αιμίλιου Ζολά: «Η ΤΑΒΕΡΝΑ», «κατόπιν εντόνου παρακλήσεως πολλών θεατρόφιλων της πόλης το έργο θα παρουσιασθεί με μια εντελώς νέα σκηνοθεσία και τον μοναδικό εις το ελληνικό θέατρο ερμηνευτή του δύσκολου ρόλου, Κώστα Κροντηρά»
Αργά το απόγευμα η Τ. Δ. επανήλθε εξ Αθηνών ήτις είχε μεταβεί προς παρακολούθηση της χειμερινής σαιζόν κομίσασα Βιενέζικα μοντέλα τουάλ, κροκί και φιγουρίνια των καλύτερων Οίκων. Ο δε χοροδιδάσκαλος Π. Α. γνωστοποιεί εις την πελατεία του ότι από 1η Νοεμβρίου κάμει έναρξη μαθημάτων διδασκαλίας χορού. Προς τον σκοπό αυτό μάλιστα για να ικανοποιήσει τον κοινό των Τρικάλων προέβη εις ενοικίαση της μεγάλης αίθουσας του πρώην Ζαχαροπλαστείου «Κυβέλεια»
Όλα είναι ήσυχα και ειρηνικά στα Τρίκαλα τις πρώτες πρωινές ώρες, οι σειρήνες δεν έχουν τοποθετηθεί και δεν έχουν χτυπήσει ακόμη και τα νέα του πόλεμου δεν έχουν φτάσει ακόμη σε όλους τους κατοίκους της πόλης και των γύρω χωριών. Οι τοπικές εφημερίδες δεν γράφουν τίποτα για έναρξη του πολέμου την 28η Οκτωβρίου, απεναντίας είναι καθησυχαστικές, αλλά μετά 8η πρωινή αρχίζει να ψιθυρίζεται στην αρχή στους δρόμους, στα καφενεία και στα σπίτια από όσους είχαν ραδιόφωνα εκείνη την εποχή(ελάχιστοι)και μετά να απλώνεται η είδηση σε όλα την πόλη η λέξη: Πόλεμος! Πόλεμος!
Όμως, αντί να βλέπεις πρόσωπα σκυθρωπά, και φοβισμένα στους δρόμους της πόλης βλέπεις πολλούς Τρικαλινούς με πρόσωπα γεμάτα ενθουσιασμό και παρέες μέσα στα καφενεία να βρίσκονται μες στην τρελή χαρά ανταλλάσοντας αστεία και χωρατά για ότι θα σήμαινε αυτός ο πόλεμος. Καμιά ιδιαίτερη ανησυχία, λες και τον πόλεμο αυτόν τον περίμεναν από καιρό και όπως ήταν φυσικό η αρχή του θα έγραφε και το τέλος της Δικτατορίας του Μεταξά.
Όταν το πρώτο σκοτάδι άρχισε να απλώνεται στα Τρίκαλα, το «Ρεξ» είχε γεμίσει από κόσμο, δίνοντας εκείνο το βράδυ ο θίασος την καλύτερη παράσταση του. Οι ταβέρνες και τα εξοχικά κέντρα ξαναγέμισαν από κόσμο και τίποτα δεν έδειχνε ότι η ανακοίνωση του πολέμου είχε αγγίξει ακόμη τους Τρικαλινούς.
Ξημερώνοντας Τρίτη 29η Οκτωβρίου τα Τρίκαλα ζουν μια εντελώς άλλη μέρα. Το άκουσμα της πρώτης σειρήνας που τοποθετείται πάνω στο φρούριο παρά τις διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για δοκιμαστική ήχηση και ότι αν ακολουθήσει μια δεύτερη θα είναι πραγματική δε σπέρνει καμιά ανησυχία ακόμη ότι ο πόλεμος θα φτάσει ποτέ και στα Τρίκαλα.
Η ανακοίνωση της επιστράτευσης γίνεται κάτω από ένα πρωτόγνωρο καθεστώς ενθουσιασμού και οι κλάσεις που υποχρεούνται να καταταγούν εκτός εκείνων που εξαιρούνται προσέρχονται στα στρατολογικά γραφεία (Αγίας Φανερωμένης) σαν να πρόκειται να πάνε σε κάποιον γάμο ή σε κάποια εορταστική εκδήλωση.
Την ίδια μέρα η Δ.Π.Α.Α( Δ/σις Παθ.Αεραμύνης Τρικάλων) απαγορεύει κάθε άλλη ήχηση σειρήνας ή σφυρίχτρας εργοστασίου και κρούση καμπάνων και οιασδήποτε άλλης ήχησης. Η απαγόρευση αυτή προμηνύει για πρώτη φορά στους Τρικαλιννούς ότι οι μέρες που θα έρθουν θα είναι ακόμη πιο δύσκολες και πολλοί σπεύδουν να προμηθευτούν και να αποθηκεύσουν τρόφιμα πρώτης ανάγκης. Το κλίμα του πολέμου από ώρα σε ώρα αρχίζει να σφιχταγκαλιάζει την πόλη
Με ανακοίνωσή της η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΟΡΩΦΥΛΑΚΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ σπεύδει και κοινοποιεί διαταγή της, θέτοντας όρους και περιορισμούς ως προς την διάθεση και την ποσότητα των τροφίμων πρώτης ανάγκης και ότι οι παντοπώλες στο εξής θα διαθέτουν τα προϊόντα αποκλειστικώς και μόνο εις τους εγγεγραμμένους πελάτες τους, σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο του αγοραστού, το επάγγελμα, την κατοικία και το είδος και την ποσότητα της αγοροπωλησίας και πολλά άλλα στοιχεία και ότι όσοι προμηθεύονται και αποθηκεύουν ποσότητες τροφίμων θα τιμωρούνται αυστηρά και με μεγάλο χρηματικό ποσό.
Μια άλλη διαταγή του Β΄ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ θέτει τη χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης με όλες τις προβλεπόμενες απαγορεύσεις και τέλος η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ εκδίδει αστυνομική διάταξη περί κανονισμού του φωτισμού και σβέσεως των φώτων, καταστημάτων, σπιτιών, αυτοκινήτων και άλλων χώρων και εστιών, σηματοδοτώντας από εκείνη την ώρα την έναρξη μιας νύχτας του Τρικαλινού λαού και ολόκληρης της Ελλάδας η οποία θα διαρκέσει με κάποια φωτεινά διαλειμματα από το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού μέχρι την Άνοιξη του 1941 και ύστερα ακολουθεί η μεγάλη νύχτα της γερμανικής Κατοχής.

Υ.Γ. Ένα φωτεινό διάλειμμα παραθέτουμε με εικόνες των Τρικάλων του 1940 και τα επόμενα χρόνια με το παρόν βίντεο και τη μουσική η οποία είναι ανάλογη με την ατμόσφαιρα εκείνης της πρώτης μέρας της επιστράτευσης των Τρικαλινών στρατιωτών που τρέχουν σαν τρελοί από ενθουσιασμό φωνάζοντας Ζήτω! Και πάλι Ζήτω!
 https://youtu.be/zgLJYYl3YQs
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΟΣ
27-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου