Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Προκαταβολή χρημάτων από τη Ρωσία στην Ελλάδα



Προκαταβολή από τον αγωγό

Της  Νίκης  Ζορμπά
  
Σε συμφωνία για την κατασκευή του Turkish Stream προχώρησε σήμερα Ελλάδα και Ρωσία κατά την διάρκεια της δίωρης συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Vladimir Putin. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, η συμφωνία αυτή προβλέπει την προκαταβολή από ρωσικής πλευράς στο 


αμέσως επόμενο διάστημα, η οποία θα εξοφληθεί από την Ελλάδα δια συμψηφισμού από τα κέρδη που της αναλογούν το 2019, οπότε και θα λειτουργήσει ο αγωγός.
Σημειώνεται ότι κατά την κοινή συνένευξη Τύπου με τον Α. Τσίπρα, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε, μεταξύ άλλων: "Έχουμε συζητήσει με τον κ. Τσίπρα τα ζητήματα της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας. Η Ρωσία εξασφαλίζει τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο. Αναφερθήκαμε στις προοπτικές υλοποίησης του μεγαλύτερου σχεδίου της μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η καινούργια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων σε καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου, θα βοηθήσει στην προσέλκυση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για θέμα που αφορά τις οικονομίες μας και αποτελεί κυρίαρχη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης". Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στη Μόσχα είναι εξαιρετικά ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο και κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό των κερδών, αναφέρει ότι:
- Πέραν της κατασκευής του αγωγού, η Ρωσία παρά το γεγονός ότι δεν ήρε το ρωσικό εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, εξέφρασε την πρόθεσή της να το πράξει δια… παρακάμψεων, όπερ σημαίνει ότι θα συμμετάσχουν ρωσικές εταιρείες και θα δημιουργηθούν επενδυτικά σχήματα με φορείς των αγροτών προκειμένου η εξαγωγή των ελληνικών αγροτικών προϊόντων να μην θεωρούνται πλέον ελληνικές εταιρείες και να μην εμπίπτουν στο “απαγορευτικό” των ρωσικών αντιμέτρων.
- Οι ρωσικές εταιρείες θα συμμετάσχουν και στον διαγωνισμό για την εξόρυξη υδρογονανθράκων
 - Παρότι η ελληνική πλευρά, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ξεκαθάρισε στη ρωσική ότι δεν διατίθεται να παραχωρήσει το πλειοψηφικό πακέτο σε ΟΛΘ και ΟΣΕ, οι Ρώσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό ακόμη και για το μειοψηφικό. Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα, ο οποίος συνοδεύεται από τους Παναγιώτη Λαφαζάνη, Νάντια Βαλαβάνη, Νίκο Κοτζιά και Γαβριήλ Σακελλαρίδη ολοκληρώνεται αύριο.
Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα, ο οποίος συνοδεύεται από τους Παναγιώτη Λαφαζάνη, Νάντια Βαλαβάνη, Νίκο Κοτζιά και Γαβριήλ Σακελλαρίδη ολοκληρώνεται αύριο. Σε ανεπίσημο σημείωμά τους, κυβερνητικές πηγές αποτιμούν ως "ιστορικής σημασίας" τη συνάντηση και αναφέρουν χαρακτηριστικά: 1.Ιστορικής σημασίας συνάντηση η οποία σηματοδοτεί την επαναθεμελίωση και την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων. Οι επαφές έγιναν σε εξαιρετικό και εποικοδομητικό κλίμα σε όλα τα επίπεδα κάτι που αποτυπώθηκε τόσο στις συμφωνίες όσο και στις δηλώσεις που έγιναν.
2. Εκδηλώθηκε εκτεταμένο ενδιαφέρον από τη Ρωσική πλευρά για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Η χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε. Θα δημιουργηθούν μεγάλα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και εμπορική εκμετάλλευση του που υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα.
3. Eπεξεργάζεται φόρμουλα για τη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσική αγορά μέσω της ίδρυσης κοινών Ελληνορωσικών εταιριών.
4. Ο Ρώσος πρόεδρος δώρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό την εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος η οποία είχε κλαπεί στα χρόνια της κατοχής από τον αξιωματικό των Ναζί, από μοναστήρι της Σπάρτης. Ο Μίλερ έμεινε γνωστός στην ιστορία ως χασάπης της Κρήτης επειδή διέταξε την σφαγή στην Βιάννο. Είχε συλληφθεί από τους Ρώσους που τον παρέδωσαν στις τοπικές αρχές και εκτελέστηκε στην Κρήτη το 1947. Η Ρώσικη κυβέρνηση αγόρασε την εικόνα από τους συγγενείς τους με σκοπό να τη δωρίσει στο ελληνικό κράτος.
Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου