Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

«Ο Μάρξ στο Σόχο» στα Τρίκαλα



Aπό τη Θεσσαλική Σκηνή Τέχνης

 Με το επίκαιρο έργο του Χάουαρντ Ζιν «Ο Μάρξ στο Σόχο» κάνει την παρθενική της εμφάνιση η Θεσσαλική Σκηνή Τέχνης στις 8 Σεπτεμβρίου στην πόλη μας και στο Ανοιχτό Δημοτικό θέατρο στο Φρούριο.
 Η Θεσσαλική Σκηνή Τέχνης (μια πρωτοβουλία να ενωθούν και να δημιουργήσουν από κοινού 


καλλιτεχνικές δυνάμεις από το γεωγραφικό χώρο της Θεσσαλίας), ανήκει στο Τρικαλινό Μεταθέατρο και στο συμπολίτη σκηνοθέτη Πάνο Νακόπουλο.
 «Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι σημαντικό οι σοβαροί εργάτες του θεάτρου 
 και οι διανοούμενοι να συσπειρωθούν γύρω από τη θεατρική διαδικασία παραγκωνίζοντας τις θολές ιδέες των αδαών αλλά και τον αρνητισμό της εποχής μας για οτιδήποτε χαρακτηρίζεται από ποιότητα και ήθος» σημειώνει ο εμπνευστής της Θεσσαλικής Σκηνής Τέχνης, για να συνεχίσει:
 «Επιλέξαμε για την πρώτη μας εμφάνιση το πολύ σημαντικό και επίκαιρο έργο του Αμερικανού ιστορικού Χάουαρντ Ζιν «Ο Μάρξ στο Σόχο». « Ένα έργο που αποδεικνύει ότι οι θεωρίες του Μαρξ έχουν σπάσει το φράγμα του χρόνου και είναι πάντα επίκαιρες. Ένα έργο με φοβερές εντάσεις και με μια συγκινησιακή λειτουργία που πολύ συχνά ανατρέπεται από κωμικά στοιχεία».
 Αν και μονόλογος, το έργο δέχτηκε μια σειρά από «γενναίες» σκηνοθετικές παρεμβάσεις με σκοπό να σκιαγραφηθούν όσο πιο ξεκάθαρα γίνονταν τόσο ο Μάρξ φιλόσοφος, όσο και ο Μάρξ άνθρωπος.
 Το διπλό ρόλο του Μάρξ ερμηνεύουν ο ίδιος ο σκηνοθέτης και ο Αριστοτέλης Κωλώτης Κερασοβίτης.

Η υπόθεση του έργου

Ο Μαρξ επιστρέφει για λίγο από τον Άλλο Κόσμο μόνο για να μας αποδείξει πως οι ιδέες του δεν έχουν πεθάνει. Οι άνθρωποι με τους οποίους έζησε, αγάπησε και διαφώνησε παρελαύνουν μέσα από την παράσταση σαν να είναι παρόντες. Ο Μαρξ ομολογεί πως πάντα φοβόταν ότι κάποιοι θα ερμηνεύσουν λανθασμένα τις ιδέες του και θα φτιάξουν στο όνομά του μαύρες λίστες και εκτελεστικά αποσπάσματα. Δηλώνει ότι έκανε λάθος το 1848 που έλεγε πως ο καπιταλισμός ήταν στα τελευταία του. Έπεσε έξω γύρω στα διακόσια χρόνια. Αλλά πιστεύει ότι ο καπιταλισμός σκάβει το λάκκο του. Πιστεύει πάραυτα πως κάτι θα αλλάξει. Κάτι νέο θα βγει απʼ όλα αυτά… οδηγώντας μας σ’ έναν καλύτερο κόσμο!
 Η παράσταση πραγματοποιείται την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου και ξεκινά στις 21.15. Η τιμή εισιτηρίου είναι 7.50 ευρώ και εισιτήρια σε προπώληση θα βρείτε στο Δισκορυχείο και στο Βιβλιοπωλείο «Τσιλινίδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου