Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Κάτω οι Τσιφλικάδες



Η γη είναι δική μας

 Του Λάμπη Βλάχου

Στις 27/2/ 1910 στα Τρίκαλα ξέσπασε μεγάλο Αγροτικό συλλαλητήριο με συμμετοχή 5.000 αγροτών. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Ν. Γιουβρής αντιπρόεδρος του Γεωργικού Συνδέσμου Τρικάλων και ο Γ. Σχοινάς αντιπρόσωπος του Κοινού των Θεσσαλών, με αίτημα την απαλλωτρίωση των τσιφλικιών

Στην Καρδίτσα την ίδια μέρα 8.000 αγρότες συγκεντρώθηκαν με 


όπλα και μαύρες και κόκκινες σημαίες σε μεγάλη διαδήλωση και απαίτησαν από την βουλή να απαλλοτριώσει τα τσιφλίκια της Θεσσαλίας και αφού ακινητοποίησαν ένα τραίνο έστησαν τραβέρσες στις γραμμές για να σταματήσουν ένα άλλο που θα ερχόταν σε λίγο. Ο μηχανοδηγός του δεύτερο τραίνου αρνήθηκε να σταματήσει και οργισμένοι αγρότες πετροβόλησαν το τραίνο και στη συνέχεια συγκρούστηκαν με την έφιππη χωροφυλακή.

Το ίδιο έγινε και στα Τρίκαλα αγρότες διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το σιδηροδρομικό σταθμό των Τρικάλων προτιθέμενοι να παρεμποδίσουν τη διέλευση της αμαξοστοιχίας Καλαμπάκας Βόλου, όπου και την ακινητοποίησαν για λίγες ώρες, διαμαρτυρόμενοι για τη κατοχή γης από τους τσιφλικάδες.
Την 1η Μαρτίου 1910, 400 χωρικοί, οπλισμένοι με γκράδες (πολεμικά όπλα της εποχής), πήγαν στο σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού Ορφανά και σταμάτησαν το τραίνο και το κατέλαβαν, δηλώνοντας ότι αν δεν γίνει η απαλλοτρίωση των τσιφλικιών, την επόμενη φορά θα καταστρέψουν το σταθμό. Την ίδια μέρα, στα χωριά Τσαχμάτ, Κοντού και Κρύα Βρύση Φαρσάλων, αγρότες επιτέθηκαν και έκαψαν τις αποθήκες τσιφλικάδων.
Λίγες μέρες αργότερα προαγγελθέν μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών στα Τρίκαλα ματαιώθηκε, από τον φόβο και πάλι αιματηρών επεισοδίων, όταν μαθεύτηκε ότι καταφθάνει στη Θεσσαλία μεγάλη στρατιωτική δύναμη επί αμαξοστοιχίας με εντολή να κατευνάσει και να καταστείλει τις εξεγέρσεις των αγροτών.
Το ίδιο σκηνικό με τα γεγονότα των Τρικάλων και της Καρδίτσας  επαναλαμβάνονται και στη Λάρισα στο σταθμό του Κιλελέρ στις 6 Μαρτίου όπου αγρότες προσπάθησαν και εκεί να παρεμποδίσουν τη διέλευση της Αμαξοστοιχίας  με αποτέλεσμα όταν το τραίνο έφθασε στο σταθμό του Κιλελέρ και ύστερα στο σταθμό Τσουλάρ (σήμερα Μελία) και οι αγρότες άρχισαν να πετροβολούν την αμαξοστοιχία φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω οι τσιφλικάδες», οι στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον τους, σκοτώνοντας  4 αγρότες και αρκετούς τραυματίες.
Μια μέρα νωρίτερα στις 5-3-1910 ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Θεοτόκης διαβεβαιώνει στους δημοσιογράφους ότι στη Θεσσαλία βασιλεύει απόλυτη ησυχία, ενώ η κατάσταση στην Θεσσαλία ήταν καζάνι που έβραζε έτοιμο να εκραγεί από την καταδυνάστευση που είχε επιβληθεί από τους τσιφλικάδες που έλεγχαν όλες τις αρχές και όλες τις περιοχές Θεσσαλίας.
Ολόκληρο το χρόνο το 1910 ολόκληρη η Θεσσαλία συγκλονίζεται από τεράστιες αγροτικές κινητοποιήσεις, τόσο στα Τρίκαλα και Καρδίτσα όσο και στη Λάρισα με συνθήματα ‘’Κάτω οι Τσιφλικάδες» και «Η γη είναι δική μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου